در ادامهی واکنشهای جهانی در برابر منع زنان از کار در مؤسسههای غیردولتی داخلی و خارجی در افغانستان، بلاول بوتو زرداری، وزیر امور خارجهی پاکستان و فیصل بن فرهان آل سعود، وزیر امور خارجهی عربستان سعودی، در گفتوگوی تلفنی با یکدیگر، بر مشارکت برابر زنان و مردان در افغانستان و تأمین حقوق بشر تأکید کرده اند.
در بیانیهی وزارت امور خارجهی پاکستان، آمده است که وزیران امور خارجهی پاکستان و عربستان سعودی، همچنان از تأمین صلح، ثبات و امنیت در افغانستان پشتیبانی کرده و تعامل و تعهدات بینالمللی این کشور را برای ساختن آیندهی پایدار برای مردم افغانستان، مهم خوانده اند.
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
در همین حال، سیدشفیقالله سادات، پژوهشگر روابط بینالملل، میگوید که عربستان سعودی و پاکستان، دو کشور مسلمان است که به لحاظ فکری و عقیدتی، بر همه جریانهای اسلامی در افغانستان، اثرگذار اند؛ اما میان سیاست اعلامی و اعمالی این کشورها در قبال افغانستان، باید فرق گذاشت.
او، به سلاموطندار میگوید: «پاکستان و عربستان، دو کشوری است که به لحاظ عقیدتی، تمام گروههای اسلامی در افغانستان زیر تأثیر اندیشهی این دو کشور است و ممکن این اعلامیهها، تأثیرگذار باشد؛ اما باید میان سیاست اعلامی و اعمالی کشورها در قبال افغانستان، تفکیک کنیم.»
از سویی هم، زلمی افغانیار، فعال سیاسی، میگوید؛ این منافع دولتها است که تعیین میکند چهگونه روابط و موضعگیریای داشته باشند که عربستان سعودی و پاکستان نیز، بر مبنای آن، راهبرد ملی شان در برابر افغانستان را تعریف میکنند.
در سوی دیگر، سیدذکرالله هاشمی، کنشگر سیاسی نزدیک به امارت اسلامی، میگوید که ابرازنظرهای تکراری کشورهای خارجی در بارهی مسائل داخلی افغانستان، اثرگذار نیست و همین گونه، محدویتهای وضعشده روی زنان نیز، فراگیر نیست.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
او میافزاید: «اظهارات تکراری کشورهای خارجی، تأثیرگذار نیست و همزمان محدودیتهای عمومی روی خواهران ما نیست و در ادارههای صحت عامه، معارف و سایر نهادها، خانمها فعالیت میکنند.»
گفتنی است که پاکستان و عربستان سعودی، به لحاظ عقیدتی، از نزدیکترین کشورها به امارت اسلامی اند که هر دو، حاکمیت دور پیشین این حکومت بر افغانستان را به رسمیت شناخته بودند.