شماری از باغها در ولسوالیهای شمال ولایت هلمند که بیشتر از طریق کاریزها آبیاری میشوند، در آستانۀ ازبینرفتناند. باشندهگان این ولسوالیها میگویند که بهدلیل جنگ در سالهای گذشته، خشکسالی امسال و افزایش چاههای عمیق در دشتها، آب کاریزها خشکیده و سبب ازبینرفتن شماری از باغها شده است.
آنان میافزایند که باغداران از این باغها سالانه میان ۲۰۰ تا ۵۰۰ هزار افغانی حاصل میگرفتند؛ اما اکنون با آمدن خشکسالی این درآمدها به صفر کاهش یافته است. شماری از باشندهگان ولسوالیهای سنگین و نوزاد این ولایت میگویند که سطح آب ۱۰۰ تا ۲۰۰ متر پایین رفته است.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
دینمحمد، باشندۀ ولسوالی سنگین، میگوید: «در اینجا ۱۰ کاریز وجود دارد که تنها یکی از آنها آب دارد. سطح آب ۱۰۰ تا ۲۰۰ متر پایین رفته است.» صابر، باشندۀ ولسوالی نوزاد، نیز میگوید: «تقریباً تمام باغهای ولسوالی نوزاد خشک شده است. آب را چاههای عمیق خشکانده است، در اینجا باغهای خوبی وجود داشت.»
با این حال، مسئولان محلی ولسوالیهای شمال هلمند میگویند که بهدلیل جنگ در سالهای گذشته و خشکسالی، ۶۰ درصد باغهای با قدمت ۱۰۰ سال از بین رفته است.
عبدالخالق ثانی، مدیر زراعت ولسوالی سنگین، میگوید: «نیمی از باغهای ولسوالی سنگین خشک شده است، باغچهها در حال خشکیدن است. مردم بهدلیل جنگ به جاهای دیگر رفته بودند و زمینها به حال خود رها شده بود.»
محمدنصیر، مدیر زراعت ولسوالی نوزاد، نیز میگوید: «باغهایی با قدمت ۱۰۰ سال خشک شده است. در اینجا از هر جریب زمین ۵ خروار انار بهدست میآمد و درآمد یک باغ میان ۲۰۰ تا ۹۰۰ هزار افغانی بود. ۶۰ درصد باغها از بین رفته است. مسئولان تنها سروی انجام داده و کار عملی نکردهاند.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
در همین حال، شاهمحمد، مدیر ترویج ریاست زراعت، آبیاری و مالداری هلمند میگوید که بیش از ۵۰ درصد باغهای ولسوالیهای شمال این ولایت از بین رفته است. او اما میافزاید که در نظر دارند امسال شماری از باغهای ازمیانرفته را احیا کنند.
این در حالیست که در کنار هلمند در شمار بسیاری از ولایتهای دیگر نیز سطح آب پایین رفته و بهدلیل افزایش چاههای عمیق، سطح آب هر روز بیشتر از پیش در حال کاهش است که این موضوع بخش زراعت را با مشکل روبهرو کرده است.