امروز، پانزدهم می، برابر با روز جهانی خانواده است. از این روز در حالی بزرگداشت میشود که وضعیت خانوادهها در افغانستان با گذشت هر روز در حال بدترشدن است.
شماری از روانشناسان وضعیت خانوادهها را در کشور بههمریخته میدانند. به باور آنان، مشکلات اقتصادی، امنیتی و بیکاری سبب شده است که توجه مردم از روابط خانوادهگی بهدور شود.
سیدعبدالله حسینی، یک تن از روانشناسان میگوید: «ما در حال حاضر، سیستم یا هم ترتیب خانوادهگی را از دست دادهایم، یعنی ما درک نکردهایم که خانم کی است و شوهر کی است. در اکثر خانوادهها در اطراف و شهرها پدر، فامیل را در گرو مفکورۀ خود گرفته است.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
روحالله رضوانی، یکی دیگر از روانشناسان، نیز به سلاموطندار میگوید که خانوادهها در افغانستان نسبت به گذشته شرایط دشوار و آشفتهتری را تجربه میکنند.
به گفتۀ او، خانوادهها بهجای اینکه انرژی و تمرکزشان را صرف روابط عاطفی و نیازهای ارتباطی و شخصیتی کنند، به مسائل مرتبط به بیرون از خانواده تمرکز دارند.
در همین حال، شماری از خانوادهها به سلاموطندار میگویند که خشونتهای خانوادهگی افزایش یافته است. لیدا، یک تن از قربانیان خشونتهای خانوادهگی است او میگوید که مادرش چند سال پیش فوت کرده و پدرش معتاد است و اکنون با خشونت برادرش روبهروست.
به گفتۀ لیدا، برادرش بیکار است و زمانی که در خانه مواد خوراکی تمام شود، او و خواهر و برادر کوچکش را لتوکوب میکند.
شماری از خانوادهها همچنان میگویند که با رویکارآمدن امارت اسلامی و تحولات اخیر در کشور، مشکلات خانوادهگی آنان بیشتر شده است.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
عاقله، که پس از تحولات اخیر اعضای خانوادهاش مهاجر شدهاند، میگوید با اعضای باقیماندۀ فامیلش در داخل افغانستان با هزاران مشکل دستوپنجه نرم میکند.
گفتنیست که پانزدهم می از سوی سازمان ملل متحد در سال ۱۹۴۴ به نام روز جهانی خانواده نامگذاری شد. دلیل اصلی بزرگداشت از روز جهانی خانواده این است که مردم در سراسر دنیا به اهمیت و ارزش خانواده پی ببرند.