شماری از زنبورداران در ولایت کندز، از کاهش بیش از ۴۰ درصدی تولید عسل در سال جاری خبر میدهند. آنان میگویند، امسال به علت شیوع ویروس کرونا، وضع قرنطین، بستهبودن راهها و خشکسالی در بخشهای کوهستانی و سرسبز، تولید عسل در این ولایت کاهش یافته است.
زنبورداران میگویند، افزون بر این نبود دستگاههای تصفیۀ عسل و بستهبندی معیاری نیز سببشده تا آنان عسل را به نرخ کم به بازرگانان پاکستانی بفروشند.
رحیمالله، یکی از فارمداران زنبور در کندز که پنج سال پیش پرورش زنبور عسل را آغاز کرده و اکنون حدود ۲۲۰ صندوق زنبور دارد، به سلاموطندار میگوید، در سالهای گذشته سه صندوق عسل تولید میکرد، اما امسال یک صندوق عسل تولید کرده که حدود ۱۵۰۰ کیلو میشود.
رحیمالله میگوید، امسال در نتیجۀ شیوع کرونا و مساعد نبودن آب و هوا، تولید عسل نسبت به سال گذشته کاهش یافته است. او می گوید، سال گذشته هفت کارگر داشت، اما امسال تنها دو کارگر دارد.
فارمداران زنبور عسل در کندز از بینرفتن گلها به دلیل آمدن جعبۀ سرد در فصل بهار و وجود آفات نباتی را از دیگر علتهای کاهش تولید عسل میگویند.
عبدالواسع عرفان، یکی از باشندهگان کندز میگوید، امسال به دلیل کاهش تولید عسل در این ولایت بهای آن افزایش یافته است. باشندهگان کندز میگویند، عسل داخلی طعم خوب دارد و در مقایسه به عسلهای خارجی از کیفیت خوبی برخوردار است.
فارمداران زنبور عسل در کندز میگویند که ریاست زراعت و دیگر نهادها در این زمینه با آنان هیچ کمکی نکردهاند. آنان از دولت و به ویژه از وزارت زراعت میخواهند تا برای فروش عسل داخلی بازاریابی کنند تا تولید کنندهگان عسل بتوانند این محصولشان را علاوه بر پاکستان به دیگر کشورها نیز صادر کنند.
عبدالهادی قرلق، رئیس زراعت، آبیاری و مالداری کندز نیز میگوید که شیوع ویروس کرونا و از بینرفتن گیاهان در این ولایت بر تولید عسل اثر گذاشته و تولید این محصول ۴۰ درصد کاهش یافته است.
آقای قرلق میپذیرد که به دلیل شیوع کرونا این ریاست نتوانسته در سال جاری به زنبورداران کمک کند. او میگوید، پروژههایی که قرار بود برای پشتیبانی از زنبورداران و تولیدات عسل در این ولایت تطبیق شود، لغو و به بخش صحت منتقل شد. مسئولان ریاست زراعت کندز میگویند که برای بازاریابی به منظور فروش عسل تولیدی این ولایت با اتاق تجارت و اتحادیههای مختلف صحبت کردهاند و این مشکل حل خواهد شد.
احسانالله فضلی، رئیس صحت کندز میگوید، شیوع ویروس کرونا بر زنبورداری و دیگر کاروبارهای کوچک اثر نگذاشته، بلکه وضع قرنطین و بستهبودن راهها بر تولیدات عسل و بخشهای کشاورزی و بازرگانی اثرهای منفی گذاشته است.
آگاهان اقتصاد در کندز میگویند، امسال شیوع ویروس کرونا افزون بر بخش کشاورزی و باداغداری بر بخشهای اقتصادی، صنعتی و ساختوساز نیز در این ولایت اثر گذاشته است.