فراگیری درس زیر آسمان کبود و بدون هیچ گونه امکانات. ولایت غزنی در کنار دیگر مشکلات، با مشکل نبود مکتب برای دانشآموزان نیز روبهرو است. شماری از باشندگان غزنی و آموزگاران در مرکز و ولسوالیهای این ولایت، از نبود ساختمان در مکتبها شاکی اند و از بیبرنامگی حکومتها انتقاد میکنند.
محمود، یکی از آموزگاران در ولسوالی قرهباغ غزنی، میگوید که سنگ تهداب یک مکتب در این ولسوالی ۱۳ سال پیش به زمین گذاشته شده؛ اما تا کنون کار آن تکمیل نشده است. به گفتهی این آموزگار، بیشتر مکتبها در ولسوالیهای غزنی هیچ ساختمان ندارد.
از سویی هم، باشندگان غزنی، نیز میگویند که سالها جنگ و ناامنی سبب شده است تا دانشآموزان از داشتن صنفهای معیاری برای فراگیری درس محروم شوند و در فضای باز زیر درختان و خیمهها درس بخوانند.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
زکریا، باشندهی مرکز غزنی، در این باره میگوید: «متأسفانه سالها جنگ سبب شده که بسیاری از مکتبها تعمیر نداشته باشد و شاگردان در ویرانهها درس بخوانند یا هم زیر درختان. این یک چالش بزرگ است؛ در فصل سرما آنها با سرمای شدید روبهرو میشوند و در فصل گرما نیز زیر آفتاب سوزان.»
همین گونه، شماری از کارشناسان آموزشوپرورش، میگویند که نبود امکانات درست آموزشی و فضای معیاری برای آموزش، بر روند تدریس و جذب درس تأثیرهای منفی میگذارد و دانشآموزان نمیتوانند به درستی درسهای شان را فرا گیرند.
محمدفاروق پویا، استاد دانشگاه و کارشناس آموزشوپرورش، به سلاموطندار میگوید: «وقتی یک شاگرد زیر خیمه، درخت و در فضای باز درس میخواند، درس زیادی را فرا گرفته نمیتواند؛ حواسش پرت میشود. اگر یک جای معیاری برای شاگران باشد، برای بهبود درس و فراگرفتن تعلیم بهتر است. این مشکلات در بیشتر ولسوالیها است.»
در همین حال، مسئولان در ریاست معارف غزنی، نبود ساختمان و صنفهای درسی در این ولایت را میپذیرند و میگویند که از میان ۶۸۰ مکتب، ۲۴۹ مکتب در غزنی هیچ ساختمانی برای دانشآموزان ندارد.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
صبغتالله احمدی، مدیر نشرات ریاست معارف غزنی، به سلاموطندار میگوید: «ما در سطح ولایت غزنی، ۶۸۰ مکتب داریم که از آن جمله، ۲۴۹ مکتب اصلاً تعمیر ندارد. زیادتر شاگردان زیر خیمهها و در جاهای شخصی درس میخوانند و انشاءالله در سال آینده پلان است که هم ترمیم شود و هم از نو ساخته شود.»
آقای احمدی، از وزارت معارف، نهادهای همکار و افراد نیکوکار، میخواهد که در بخش ساخت و بازسازی مکتبها در سطح مرکز و ولسوالیهای غزنی، ریاست معارف این ولایت را همکاری کنند.
غزنی، ۱۸ ولسوالی دارد و در بیشتر این ولسوالیها به علت جنگهای گذشته، فرصتهای آموزش، بازسازی و توسعه برای مردم موجود نبوده است. اکنون با ختم جنگ، با این که زمینهی ساختوساز مکتبها در کشور فراهم شده است؛ اما نبود بودجه از علتهای اساسی ادامهی این چالشها گفته میشود.