شماری از زنان امروز در ولایت‌های پروان، کاپیسا، بغلان، بدخشان و پنجشیر گرد هم آمده و در فضای سربسته، از روز کشته‌شدن احمدشاه مسعود، ملقب به قهرمان ملی، یادبود کردند.

در دو دهه‌ی گذشته، هواداران مسعود، این روز را با اجرای برنامه‌های ویژه و گشت‌زنی درون شهرها، گرامی می‌داشتند. امسال اما به دلیل محدودیت‌هایی که امارت اسلامی روی احزاب سیاسی مخالف خود به ویژه جمعیت اسلامی وضع کرده، هواداران مسعود، نتوانستند که در فضای باز و در برابر رسانه‌ها از این روز بزرگ‌داشت کنند.

احمدشاه مسعود، یکی از مخالفان سرسخت امارت اسلامی بود که پس از سقوط حکومت مجاهدان در ۱۳۷۵، به پنجشیر فرار کرده و به مقاومت در برابر امارت اسلامی رو آورد.

سلام‌وطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید

در جریان‌ حاکمیت پنج‌ساله‌ی امارت اسلامی در افغانستان در دهه‌ی ۹۰، احمدشاه مسعود از مقاومت در برابر این حکومت دست برنداشت و دیگر رهبران جهادی را کنار خود گرد آورده و به اضافه‌ی پنجشیر، بخش‌هایی از شمال افغانستان را نیز تصرف کرد.

احمدشاه مسعود در ۱۳۳۲ در روستای «جنگلک» ولایت پنجشیر زاده شد. پیوستن مسعود به حزب «جمعیت اسلامی افغانستان‌» در ۱۳۵۲، پایش را به سیاست باز کرد. او، پس از شکست در قیامی که به منظور سرنگونی رژیم داوودخان راه انداخته بود، به پاکستان فرار کرد.

خوی ناسازگاری مسعود با رژیم‌های سیاسی افغانستان، دوباره پایش را به افغانستان کشانده و او را به مبارزه در برابر حکومت دموکراتیک خلق قرار دارد.

مسعود برای سامان‌دادن مبارزه در برابر رژیم کمونیستی وقت، در ۱۳۶۳ «شورای نظار» را برای هم‌آهنگی بیش‌تر میان مجاهدان در ولایت‌های شمالی راه‌اندازی کرد و در عمل، رهبری مجاهدان در شمال افغانستان را بر عهده گرفت.

سلام‌وطندار فارسی را در فیس‌بوک دنبال کنید

پس از ناکامی طرح آشتی ملی داکتر نجیب‌، رییس‌جمهور وقت، مسعود با هم‌کاری جناح پرچم، توانست در ۱۳۷۱ کابل را تصرف کند. حاکمیت مسعود در کابل دیری دوام نیاورد و با واردشدن نیروهای امارت اسلامی به کابل، به پنجشیر رفته و به مقاومت در برابر این حکومت پرداخت.

مسعود سرانجام در ۱۸ سنبله‌ی ۱۳۸۰، در حمله‌ی انتحاری‌ای توسط دو عضو گروه القاعده که با شناس‌نامه‌های بلژیکی برای مصاحبه‌گرفتن از او آمده بودند، کشته شد.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: