پانزدهمین نشست سازمان همکاری اسلامی که روز شنبه، ۱۵ ثور، در شهر بانجول، پایتخت گامبیا، برگزار شده بود، روز یکشنبه، ۱۶ ثور، با صدور قطعنامهای پایان یافت. در بخشی از قطعنامهی این سازمان، به افغانستان اشاره شده است. این سازمان با تأکید بر پشتیبانی از یک افغانستان «باثبات و آرام»، از امارت اسلامی خواسته است که حکومت فراگیر تشکیل دهد و زمینهی آموزش به دختران را فراهم کند.
در قطعنامهی این سازمان، در بارهی افغانستان آمده است: «بر پشتیبانی خود از افغانستان صلحآمیز، باثبات، مرفه و فراگیر تأکید میکنیم. ما همچنین بر نیاز به تلاش بیشتر برای رسیدگی به چالشهای مرتبط با گروههای قومی، تروریزم، مواد مخدر و جنبههای اجتماعی برای حکومت فراگیر جهت دستیابی به ثبات پایدار، تأکید میکنیم.»
در همین حال، آگاهان، میگویند که درنظرنگرفتن خواستها در راستای تشکیل حکومت فراگیر در افغانستان و رسیدگی به حقوق زنان و دختران از جمله حق کار و تحصیل آنان، سبب انزوای افغانستان در سطح جهان شده است. این آگاهان، تأکید میکنند که تعلل در این راستا سبب ادامهی انزوا و بیسرنوشتی سیاسی افغانستان خواهد شد.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
نجیبالرحمان شمال، آگاه مسائل سیاسی، در این باره به سلاموطندار میگوید: «از افغانستان خواسته شده است که از وضع قیودات بیشتر و سختگیرانه در برابر زنان افغانستان جلوگیری شود و همین گونه، برخی خواستهای دیگر که همیشه از سوی جامعهی جهانی مطرح شده؛ اما تا کنون این خواستها از سوی حکومت فعلی افغانستان در نظر گرفته نشده است.»
همایون خیری، دیگر آگاه مسائل سیاسی، نیز در این باره میگوید: «اولین سئوالی که از اینها/حکومت فعلی میشود، این است که نتوانستند یک حکومت همهشمول بسازند و در این مورد ناکام بودند. برای همین، یکی از مطالبات جدی سازمان همکاری اسلامی نیز همین بود.»
همزمان با این، برخی دیگر از آگاهان از رویکرد سازمان همکاری اسلامی به عنوان دومین سازمان بزرگ جهانی و تنها مجمع بزرگ جهان اسلام، برای حل مسئلهی افغانستان، انتقاد می کنند. به باور این آگاهان، سازمان همکاری اسلامی در بیشتر از دو سالونیم سال گذشته نقش خودش را در مسئلهی افغانستان به گونهای که توقع میرفت، ایفا نکرده است.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
بلال فاطمی، آگاه روابط بینالملل، در این باره میگوید: «فعلاً این سازمان سیاستهایش دست آلهی غربیها و پالیسیهایش امریکامحور است. برای همین، ارزش و اهمیت خود را از دست داده و نقش خود را به خوبی ایفا نکرده است.»
امارت اسلامی تا کنون در بارهی خواستهای مطرحشده از این حکومت در قطعنامهی سازمان همکاری اسلامی واکنشی نشان نداده؛ اما پیش از این، اظهارنظر کشورها در خصوص چگونگی حکومت و رعایت حقوق بشر در افغانستان را، دخالت در امور داخلی کشور خوانده است.