همزمان با نگرانی کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد از بدرفتاری پلیس پاکستان با مهاجران افغان، شماری از شهروندانی که در روزهای پسین از گذرگاههای تورخم و اسپینبولدک به کشور بازگشته اند، به سلاموطندار میگویند که پلیس پاکستان در هنگام اخراج مهاجران افغان از این کشور، هر گونه ظلم را بر آنها روا میدارند.
بریالی که ۲۵ سال در ایالت سند پاکستان زندگی کرده و چهار روز پیش به کندهار برگشته است، میگوید که در شرایط بسیار ناگوار از پاکستان اخراج شده است. او میافزاید: «به زور از پاکستان اخراج شدیم، بسیار وضعیت بد بود، از سوی حکومت شان آزارواذیت شدیم. در هر جایی که میبودیم، ما را آزارواذیت میکردند، حتا بر زنان و کودکان رحم نمیکردند.»
حامد، دیگر شهروند افغانستان که پس از ۳۰ سال زندگی در پاکستان، تازه به کشور بازگشته است، نیز میگوید: «بسیار ظلم میشد، ما در وضعیت بد از پاکستان آمدیم، کودکان و زنان در شرایط بد قرار داشتند. پلیس پاکستان در هر جا که مهاجران افغان را گیر میکردند، به شکل نادرست اخراج میکردند.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، با پخش بیانیهای از بدرفتاری، بازداشت خودسرانه و ثبت داراییهای مهاجران افغان از سوی پلیس پاکستان، نگرانی کرده و گفته است بسیاری از مهاجران افغان که به کشور شان برمیگردند، اموال و داراییهای شان ثبت میشود. به گفتهی این نهاد، این کار پاکستان برخلاف تعهدات بینالمللی این کشور است.
شماری از شهروندان تازه بازگشته از پاکستان، نیز میگویند که در هنگام اخراج از پاکستان، داراییهای شان از سوی پلیس این کشور ثبت شده است. محمدخان، شهروند تازه بازگشته از پاکستان، میگوید: «نه به زنان و نه به کودکان و موسفیدان رحم کردند؛ به خانهها حمله کردند؛ وقتی که ما را اخراج میکردند، ۵۰۰ هزار روپیهی مرا گرفتند و یک میلیون روپیه موتر داشتم که در همان جا مانده است.»
محمدحسین، دیگر شهروند تازه بازگشته از پاکستان، نیز میگوید: «ما در پاکستان خانه داشتیم، دکان داشتیم، خانهی ما یک کرور [۵۰۰ هزار افغانی] قیمت داشت، ما نتوانستیم پول آن را بگیریم، بارها تلاش کردیم که قیمت دکان یا خانهی خود را به دست بیاوریم؛ اما نشد.»
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
با این حال، عبدالرحمان راشد، معین مسلکی وزارت امور مهاجرین و عودتکنندگان، به سلاموطندار میگوید که برای جلوگیری از آزارواذیت مهاجران افغان از سوی پلیس پاکستان، تلاشها جریان دارد. او میافزاید: «ما توهین و تحقیر هیچ افغان را در هیچ نقطهای از جهان نمیپذیریم و خود را مسئول به حمایت از حقوق مهاجران میدانیم. در این راستا از طریق مراجع دیپلماتیک اقدامات صورت گرفته و برای جلوگیری از آزارواذیت مهاجران در تلاش هستیم و کوشش میکنیم که از آزارواذیت مهاجران جلوگیری کنیم.»
این در حالی است که دفتر همآهنگکنندهی کمکهای انساندوستانهی سازمان ملل متحد (اوچا) روز چهارشنبه اعلام کرد که از اواسط سپتمبر تا کنون، ۳۲۷ هزار و ۴۰۰ شهروند از پاکستان به افغانستان بازگشته اند.