هفت ماه میشود غزه گواه یکی از خونینترین درگیریهای جهان است که با وجود تلاشها، تا کنون جنگ پایان نیافته است و امیدواری هم به پایان این جنگ به این زودیها وجود ندارد. در ادامهی این وضعیت، ارتش اسرائیل بامداد روز سهشنبه، ۷ می، پس از یک مدت حملههای هوایی، وارد شهر «رفح» در جنوب غزه شده است و کنترل گذرگاه مرزی با مصر را که تنها راه ارسال کمکهای انساندوستانه و خروج از غزه بود را، در اختیار گرفته است.
این پیشروی زمینی ارتش اسرائیل، با واکنشهای بسیاری از جمله متحدان اسرائیل روبهرو شده است. بر بنیاد گزارشها، مقامهای امریکایی با تأکید بر این که مخالف عملیات نظامی بزرگ در رفح هستند، ارسال بمب به اسرائیل را که شامل ۱۸۰۰ بمب ۹۰۰کیلویی و ۱۷۰۰ بمب ۲۲۵ کیلویی میشود، متوقف کرده اند.
این تصمیم در امریکا در حالی گرفته شده که دانشگاههای این کشور از چندی به این سو گواه اعتراضهای گستردهی «دانشجویان حامی فلسطین» است. این مسئله سبب شده است که برخی از آگاهان روابط بینالملل به این باور برسند که امریکا و غرب این گونه تصمیمها را بیشتر به منظور تغییر اذهان عامه روی دست میگیرند و در عمل در خصوص جنگ غزه، بازی دوگانه را در پیش گرفته اند.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
بلال فاطمی، آگاه روابط بینالملل، در این باره به سلاموطندار میگوید: «بازی جهان غرب دوگانه است؛ چون مظاهرات در غرب ادامه دارد و اختلاف مردم با حکومتها شدت پیدا کرده است. به همین خاطر، آنها بازی دوگانه را پیش گرفته اند؛ در خفا از جنگ حمایت میکنند و در عمل ظاهر میگویند که باید جنگ متوقف شود.»
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، نیز از عملیات زمینی اسرائیل در شهر رفح انتقاد کرده و این عملیات را «اشتباه استراتژیک» خوانده و از اسرائیل خواسته است که گذرگاه رفح را باز کند.
همین گونه، ریشی سوناک، نخستوزیر بریتانیا، خواستار دادن فرصت مذاکره به هر دو طرف جنگ غزه شده است. اما اسرائیل بیتوجه به این خواستها و انتقادهای جهانی، تا کنون بر ادامهی جنگ در غزه تأکید کرده است.
همزمان با این وضعیت، گفتوگوها در شهر قاهره، پایتخت مصر، نیز برای تأمین یک آتشبس در غزه میان هیئتهای اسرائیلی با میانجیگری مصر و قطر ادامه دارد. بر بنیاد گزارشها، حماس پیشنویس آتشبس را تأیید کرده؛ اما هیئت مذاکرهکنندهی اسرائیل آن را رد کرده است.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
آگاهان، نبود یک انسجام جهانی برای پایاندادن به جنگ غزه و رویکرد دوگانهی کشورها در خصوص این بحران را، از علتهای عمدهی مبهمبودن پایان جنگ و دستیابی به یک آتشبس دایمی میدانند.
ولی فروزان، دیگر آگاه روابط بینالملل، نیز در این باره میگوید: «اینها/کشورهای عربی هیچ گاه کاری نمیکنند که برخلاف خواست امریکا باشد؛ برای همین مذاکرات صلح نتیجه نمیدهد و صلح وقتی به میان میآید که افکار عامه در برابر جنگ زیاد خراب شود و به حدی مخالف شود مثلی که در افریقای جنوبی شده بود.»
جنگ در غزه و رفح در حالی ادامه پیدا کرده که تا کنون شورای امنیت سازمان ملل متحد تنها برای یک بار در ششم حمل سال روان موفق به تصویب قطعنامهای برای تأمین فوری آتشبس در غزه شده است؛ قطعنامهای که بر بنیاد گزارشها، از سوی اسرائیل رد شد و زیاد عملی نشد. گفتنی است که در سوی دیگر، کشورهایی چون ایران و افغانستان نیز از حملهی زمینی اسرائیل بر رفح انتقاد کرده اند.