وزیر امور خارجۀ ایران از اینکه توافق میان آمریکا و طالبان برای افغانستان پیامدهای بدی داشته باشد، نگرانی کرده است.
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجۀ ایران شب گذشته (دوشنبه، اول جدی/دی) در گفتوگویی با تلویزیون خصوصی «طلوعنیوز» گفته است که توافقنامۀ امضاشده میان آمریکا و طالبان از برنامههای انتخاباتی دونالد ترامپ بود که برای آیندۀ افغانستان زیانبار خواهد بود.
آقای ظریف میگوید، دلیل شرکتنکردن او در نشست صلح دوحه نیز همین مسئله بوده است.
آگاهان سیاسی دربارۀ اظهارات وزیر خارجۀ ایران دیدگاههای مختلفی دارند. شماری از آنان به این باورند که توافقنامۀ صلح میان آمریکا و طالبان راه را برای صلح باز میکند، اما شماری دیگر با تأیید اظهارات ظریف میگویند که این موضوع وضعیت را بیشتر از پیش خراب میکند.
جمالالدین بدر، آگاه امور سیاسی میگوید، تجربۀ کشورهای دیگر که پس از جنگ توافقنامۀ صلح امضا کردهاند، نشان میدهد که به دلیل عملینشدن این توافقنامهها جنگ شدیدتر شده است.
به گفتۀ آقای بدر، زمانی که توافقنامۀ صلح میان آمریکا و طالبان امضا شد، جنگ روز به روز افزایش یافت و این توافقنامه نیز بسیار مبهم است که این موضوع مردم و حکومت را نگران کرده است.
او میگوید، اگر به وضعیت امنیتی و دوامدارشدن گفتوگوها میان تیمهای گفتوگوکننده نگاه شود، به این نتیجه میرسیم که این توافقنامه فرجام خوبی ندارد. به گفتۀ او، احتمالا دیدگاههای جواد ظریف درست باشد.
با این حال، محبالله شریف، دیگر آگاه امور سیاسی میگوید، ایران و آمریکا به سود افغانستان کار نمیکنند و اگر صلح هم کنند منافع خود را در آن میبینند و از افغانستان نیز انتظار دارند تا در راستای منافع آنان کار کند.
به گفتۀ او، دلیل اینکه ایران از آمریکا انتقاد میکند یا هم توافقنامۀ صلح میان آمریکا و طالبان را به سود افغانستان نمیداند، مشکلات موجود میان آمریکا و ایران است.
این اظهارات در حالی بیان میشود که پیش از این نیز نگرانیهایی در مورد توافقنامۀ صلح میان آمریکا و طالبان و اینکه این موضوع برای ایجاد صلح در افغانستان نتیجۀ مثبتی در پی نخواهد داشت، مطرح شده بود.