امروز ۱۵ اکتبر برابر با روز جهانی نابینایان یا عصای سفید است. بخش بزرگ نابینایان در کشور با مشکلات ناداری، بیکاری و محرومیت از آموزش روبهرواند.
شماری نابینایان در ولایت کندز از بیتوجهی و بیمهری حکومت محلی شکایت دارند.
حسیبالله سالمزاده، باشندۀ مرکز شهر کندز ۲۵ سال دارد. او که نابیناست با ارادۀ مستحکم وارد دانشگاه و از آنجا اول نمره فارغ شد.
حسیبالله از دو سال به اینسو با همکاری کمیتۀ سویدن برای بیش از ده نابینای دیگر زمینۀ آموزش خط بریل را فراهم کرده است.
این شمار دانشآموزان پس از فراگیری آموزشهای ابتدایی به مکتبهای دولتی معرفی شدهاند.
او میگوید، ریاستهای معارف و کار و امور اجتماعی کندز، اندهکترین توجهی هم به نابینایان نکردهاند.
حسیبالله، ایجاد یک مکتب مسلکی برای نابینایان را یک نیاز جدی میداند.
عبدالرشید عزیزی، یکی از دانشآموزان حسیب میگوید، در گذشته با مشکلات فراوانی روبهرو بود؛ اما اکنون صنف یازدهم مکتب و اول نمره است.
یارمحمد محمدی، از دیگر دانشآموزان صنف مخصوص آموزش خط بریل که اکنون صنف هفتم مکتب است با انتقاد از حکومت میگوید، دولت گوش شنوا و چشم بینا ندارد و در سالهای دراز هیچگونه توجهی به نابینایان نکرده است.
یارمحمد نیز از دولت میخواهد تا یک مکتب مسلکی برای نابینایان و ناشنوایان در این ولایت ایجاد کند.
او همچنان از دولت میخواهد تا برای نابینایان زمینه کار را نیز فراهم سازد.
محمدظاهر عظیمی، رئیس کار و امور اجتماعی کندز تأیید میکند که هنوز هیچگونه برنامهیی برای افراد نابینا در این ولایت ندارند.
اما نجیب ثاقب، رئیس معارف کندز به سلاموطندار میگوید، زمینۀ آموزش برای نابینایان در مکتبهای دولتی این ولایت فراهم شده است. به گفتۀ او، در هر مکتب ۳۰ تا ۴۰ دانشآموز نابینا سرگرم آموزش هستند.
سید حفیظالله فطرت، رئیس دفتر ساحهیی کمیسیون مستقل حقوق بشر در کندز میگوید، همهساله از روز جهانی عصای سفید در این ولایت تجلیل میکنند و برنامهها و جلسات آگاهیدهی را نیز برای نابینایان و ناشنوایان راهاندازی میکنند.
بر بنیاد آمارهای غیررسمی در افغانستان بیش از ۴۰۰ هزار تن معلولیت بینایی دارند.