قرار است فردا (دوشنبه، سوم اسد) نشست بینالمللی دو روزه بهمنظور بررسی وضعیت افغانستان در شهر تاشکند، پایتخت اوزبیکستان برگزار شود. هیأت امارت اسلامی به ریاست امیرخان متقی، سرپرست وزارت امور خارجه، نیز برای شرکت در این نشست به اوزبیکستان رفته است.
احمدضیا تکل، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه، به سلاموطندار میگوید در این نشست نمایندهگان حدود ۲۰ کشور و ۳۰ نهاد بینالمللی شرکت خواهند کرد که در آن روی وضعیت افغانستان و مسائل دیگر گفتوگو خواهد شد.
او میافزاید: «کشورهای منطقه نشست بینالمللی را برای بررسی وضعیت جاری و رشد اقتصادی افغانستان برگزار میکنند. انشاءالله امارت اسلامی در مورد آن خوشبین است که این نشست بینالمللی برای پیشرفت افغانستان نتیجۀ خوبی داشته باشد.»
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
با این حال، آگاهان مسائل سیاسی دربارۀ نشست بینالمللی اوزبیکستان دیدگاههای گونهگون دارند. نصرتالله حقپال، آگاه مسائل سیاسی، به سلاموطندار میگوید اوزبیکستان به درخواست آمریکا و اهداف خاص چنین نشستهایی را برگزار میکند که در عمل نتیجۀ مهمی در قبال نخواهد داشت.
او میافزاید که اوزبیکستان از منظر امنیتی نیز از سوی افغانستان نگران است و میخواهد در این نشست یک بار دیگر اطمینان مقامهای امارت اسلامی را بهدست بیاورد.
به گفتۀ او، با توجه به این نشست و موارد دیگر آمریکا سیاست تنبیهی خود را علیه امارت اسلامی به پیش میبرد و آن را برای پذیرش خواست خود زیر فشار قرار میدهد و از سوی دیگر نمیخواهد حکومت امارت اسلامی منزوی شود؛ زیرا میترسد که به سایر کارها و کشورها روی بیاورد.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
در همین حال، محبالله شریف، دیگر آگاه مسائل سیاسی، نشستهای بینالمللی دربارۀ افغانستان را به سود افغانها میداند و میگوید که اگر نتیجۀ آن در کوتاهمدت مشخص نشود، در درازمدت خواهی نخواهی نتیجه خواهد داشت.
او میافزاید که اگر شرکتکنندهگان به نمایندهگی از افغانها در نشستهای بینالمللی مانند نشست بینالمللی اوزبیکستان به نگرانیهای کشورهای دیگر پاسخ مثبت و اطمینان دهند، نتیجۀ آن مثبت خواهد بود.
نشست بینالمللی اوزبیکستان دربارۀ افغانستان در حالی برگزار میشود که پیش از این نیز چنین نشستها در کشورهای دیگر برگزار شده بود، اما نتیجۀ قابل ملاحظهیی در پی نداشته است که بتواند در وضعیت دشوار کنونی مشکلات افغانها را حل کند.