در واپسین روزهای اعلامیهی وزارت امور خارجهی امریکا مبنی بر آغاز سفرهای منطقهای توماس وست، نمایندهی ویژهی این کشور برای افغانستان، آقای وست از سفر دو روزهاش به پاکستان و دیدار با مقامهای وزارت امور خارجهی این کشور و محمد صادق، نمایندهی ویژهی پاکستان برای افغانستان، خبر داده است.
نمایندهی ویژهی امریکا برای افغانستان، در دیدار با مقامهای پاکستانی در بارهی افغانستان گفتوگو و از وضعیت زنان در این کشور ابراز نگرانی کرده است. او از جامعهی جهانی خواسته است که نیازهای زنان سرپرست خانواده را در اولویت قرار دهد.
آقای وست در رشتهتویتی نوشته است: «زنانی که تنها سرپرست خانواده در افغانستان هستند، در رنج به سر میبرند و جامعهی بینالمللی باید نیازهای آنها را در اولویت قرار دهد. زنان و دخترانی که در خانه محبوس شده اند، نمیتوانند آزادانه تردد و تحصیل کنند، فشارهای روحی_روانی شدیدی را تجربه میکنند.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
در همین حال، محبوب محق، استاد دانشگاه، میگوید که امریکا به دنبال بازگشتاندن اعتبار جهانی خود پس از شکست روند دولتسازی در این کشور است.
او میافزاید: «به نظر من این اولین عکسالعمل امریکا در برابر تصمیم اخیر امارت اسلامی برای محدودیتهای شغلی و تحصیلی آنها است. دلیل این اقدامات امریکا، این است که میخواهند آبرو و اعتبار جهانی آنها در پی شکست پروسهی دولتسازی در افغانستان است.»
از سویی هم، مسعوده کرخی، فعال حقوق زن، میگوید که این دیدارها نمایشی است و سودی به حال زنان در افغانستان ندارد. او میافزاید: «هر وقت که اینها سفرهای خود را آغاز میکنند، سختگیریها بر زنان افزوده میشود. این سفرها همه نمایشی است. امریکا و جهان هیچ وقت به فکر ۳۵ میلیون انسان گرسنه نیستند و تمام زنان اگر زنده به گور شوند، اینها نظاره میکنند تا امنیت ملی و منافع شان تهدید نشود.»
در همین راستا، سیدشفیقالله سادات، استاد دانشگاه و پژوهشگر مسائل بینالملل، میگوید که این دیدارها و سفرها در سیاست اعمالی امریکا جای ندارد و تشریفات دیپلماتیک است.
او میافزاید: «نتیجهگیری من از سفرهای توماس وست این است که تشریفات دیپلماتیک است و در سیاستهای اعمالی خود جدی دنبال نمیکنند. پاکستان و امریکا این توان را دارند که امارت اسلامی را قناعت بدهند تا تصمیمهای خود را تغییر دهد؛ اما در صورتی که جدی و عملی دنبال کنند.»
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
با این حال، سیدذکرالله هاشمی، کنشگر نزدیک به امارت اسلامی، میگوید که هیچ فشاری در برابر منافع ملی و مسائل شرعی، بر امارت اسلامی مؤثر نخواهد بود و جهان جز تعامل چارهای ندارد.
او میافزاید: «هیچ فشاری هم سر این حکومت تأثیرگذار نیست که علیه منافع ملی و مسائل شرعی باشد. این را امریکا طی بیست سال تجربه کرده است. جهان چارهای جز تعامل با امارت اسلامی ندارد.»
گفتنی است که توماس وست در حالی سفرهایش به منطقه را از سر گرفته که سفر هیئتهای سازمان ملل متحد به افغانستان، بدون هیچ دستآوردی به پایان رسیده و امیدواریها از این گونه نشستها را ظاهراً کاهش داده است.