جوزجان در شمال کشور از جمله ولایتهایی است که بیشتر باشندگان آن از طریق کشاورزی و دامپروری امرار معاش میکنند. با این حال، کمبود آب، نباریدن بارانهای موسمی، خشکسالیهای پیدرپی، آفتهای گیاهی و گرمی هوا، از چالشهایی اند که امسال کشاورزان جوزجانی را به شدت متضرر کرده است.
شماری از کشاورزان در جوزجان، میگویند که خشکسالیهای پیاپی از یک سو و بیتوجهی مسئولان و نهادهای کمککننده از سوی دیگر، مشکلات آنان را چندبرابر کرده است.
فضلمحمد، یک تن از کشاورزان در جوزجان، میگوید که امسال ۲۰ جریب را گندم للمی و پنج جریب دیگر را گندم آبی کاشته بود؛ اما به دلیل کمبود آب و نباریدن بارانهای موسمی، کشتزارهایش نابود شده که این مسئله او را به شدت زیاندیده کرده است.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
او میافزاید: «امسال تمام گندمم سوخت، باز هم امید به خدا دارم. فعلاً جویه کرده ماندیم. باز هم به خرج نمیرسم، قرضدار هستم. پول را به سود برداشتیم، اگر دولت است، باید به همه رسیدگی کند، به من هم کمک کند. از طریق ملل متحد میشود، از طریق دولت میشود، ما حاصلات خود را برداشته بتوانیم. امسال ۲۰۰ تا ۲۵۰ هزار افغانی مصرف کردم و بسیار که شود، ۲۰ تا ۳۰ هزار افغانی حاصل میشود که پول کارگر هم نمیشود.»
به گفتهی فضلمحمد، نهادهای مسئول هم در زمینهی توزیع بذرهای اصلاحشده و کود کیمیاوی دوگانه عمل میکنند و کمکها به مستحقان واقعی نمیرسد.
معلوماتی که از ۱۰ ولسوالی جوزجان گردآوری شده است، نشان میدهد که کشاورزان در این ولسوالیها در سال جاری نمیتوانند هزینههای خود را دوباره به دست بیاورند.
عبدالقیوم، یکی دیگر از کشاورزان در جوزجان، میگوید که وضعیت کشاورزی به دلیل خشکسالیها هر سال بدتر میشود و این مسئله همواره کشاورزان را متضرر میکند. او که ۱۲ جریب را گندم للمی کاشته است، از وضعیت جاری ابراز نگرانی میکند و میگوید که امسال حاصلات گندم صفر است و بسیاری از کشاورزان کشتزارهای خود را به چراگاه تبدیل کرده اند.
این کشاورز میافزاید: «دیگر سالها که کمی خوب بود، امسال هیچی نیست، خشکشده مانده است. حالا مزدورکاری هم یک روز پیدا میشود و یک روز پیدا نمیشود. خشکسالی است، گندمها را میبینید خشکشده مانده است. افغانستان با کشت و زراعت است. همین کشت و زراعت که نباشد، در افغانستان گرسنگی است. وضعیت ما در حالت صفر قرار دارد.»
در همین حال، مسئولان در ریاست زراعت، آبیاری و مالداری جوزجان، نیز میگویند که به دلیل نباریدن بارانهای موسمی و خشکسالی، کشاورزان این ولایت به شدت متضرر شده اند. به گفتهی آنان، امسال ۷۰ درصد کشتزارها در این ولایت از بین رفته که این وضعیت تکاندهنده است.
عبادالله انصار، رییس زراعت، آبیاری و مالداری جوزجان، میگوید که ۱۸۶ هزار هکتار از زمینهای این ولایت قابلیت کشت آبی را دارد و در ۱۳۹ هزار هکتار آن للمی کشت میشود؛ اما امسال به دلیل خشکسالی تنها ۶۰ هزار هکتار زمین زیر کشت آبی قرار گرفته و در ۲۸ هزار هکتار دیگر کشت للمی انجام شده است.
او میافزاید: «من ساحه را از نزدیک دیدم و بررسی کردم، به آبی هم رفتم و به للمی هم رفتم. برداشت ما این است که تقریباً ۷۰ درصد کشت مردم ضایع شده و مردم متضرر شده اند. به خاطر همین، دهاقین/کشاورزان و مالداران زیاد پیش ما میآیند، در رابطه مراجعین زیاد داریم.»
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
از سویی هم، شماری از آگاهان مسائل اقتصادی، وضعیت کشاورزی در شماری از ولایتها را شکننده میخوانند و میگویند که برای بیرونرفت از این مشکل، وزارت زراعت باید راهکارها و برنامههای مؤثری را روی دست بگیرد.
به گفتهی آنان، یکی از این راهکارها، مدرنسازی کشاورزی است که تا حدود زیادی میتواند از متضررشدن کشاورزان جلوگیری کند.
گفتنی است که گندم، جو، جواری، پنبه، کنجد و زغر، از مهمترین فرآوردههای کشاورزی جوزجان است؛ اما امسال به دلیل کمبود آب بیش از دو سوم کشتزارها نابود شده است.