مسئولان وزارت صحت عامه، میگویند که از آغاز سال روان خورشیدی تا کنون، ۳.۳ میلیون کودک در افغانستان به سوءتغذیه مبتلا شده اند. از این میان، یک میلیون و ۱۰۰ هزار کودک به سوءتغذیهی شدید و دو میلیون و ۲۰۰ هزار کودک دیگر به سوءتغذیهی متوسط مبتلا شده اند.
در همین حال، پزشکان در شفاخانهی صحت طفل اندراگاندی، به سلاموطندار میگویند که نسبت به سالهای پیش، در سال روان خورشیدی، شمار کودکان مبتلا به سوءتغذیه که برای درمان به این شفاخانه آورده شده اند، افزایش یافته است.
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
عطاءالله دوست، متخصص بخش سوءتغذیه در شفاخانهی صحت طفل اندراگاندی، میگوید: «روزانه ۱۰ تا ۱۵ مراجعهکننده به سوءتغذیه داریم. حدود ۱۰ درصد کسانی که بستر میشوند، حالت شان وخیم میباشد. این مریضی نسبت به سال پیش و دو سال پیش، بیشتر شده است. در ماههای گذشته حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ مریض مراجعه کرده اند.»
آقای دوست، ناامنی غذایی و انتانات را، عاملهای اصلی ابتلا به سوءتغذیه در میان کودکان عنوان میکند. از سویی هم، احمدخالد، پزشک بخش سوءتغذیه در این شفاخانه، میگوید که برای جلوگیری از سوءتغذیه در میان کودکان، به خانوادهها باید آگاهی داده شود.
او میافزاید: «به خاطر جلوگیری از سوءتغذیه، به فامیلها باید تا حد ممکن آگاهیدهی شود. مثلاً ما داریم که در شش ماه اول به طفل باید فقط شیر مادر داده شود و غذاهای اضافی اگر برایش داده شود، دیگر طفل شیر مادر را نمیگیرد و باز در شش ماه دوم باید در کنار شیر مادر از غذاهای دیگر که پروتین داشته باشند، باید به طفل داده شود. اگر بگوییم ۷۰ درصد مردم افغانستان به خصوص اطفال به سوءتغذیه مواجه اند، اشتباه نگفتهایم؛ در حالی که برای سوءتغذیه ۱۰ بستر بیشتر نداشته است.»
با این همه، زیبا مادری که کودک ششماههاش به سوءتغذیه مبتلا است و او را برای درمان از لوگر به کابل آورده است، میگوید: «یک ماه میشود که کودکم مریض است. نزد خیلی داکتران و شفاخانههای خصوصی بردیم، فایده نکرد. باز این جا را به ما نشان دادند، داکتر در این جا گفت سوءتغذیه است.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
با این حال، شرافت زمان امرخیل، سخنگوی وزارت صحت عامه، به سلاموطندار میگوید: «از اول سال تا کنون ۲۰۰۰ مرکز صحی برای درمان و کمک برای اطفال سوءتغذیه وجود دارد. ما بر اساس آخرین معلومات ما تا کنون به ۴۷۰۰۰ کودکی که مبتلا به سوءتغذیهی شدید بوده، خدمات ارائه کردهایم.»
این در حالی است که چندی پیش، برنامهی جهانی غذا در گزارشی گفته بود که در سال روان میلادی، ۸۵۰ هزار کودک افغان به سوءتغذیهی شدید و دو میلیون و ۳۰۰ هزار کودک به سوءتغذیهی متوسط مبتلا خواهند شد.