در آستانهی فرارسیدن فصل سرما، برنامهی جهانی غذای سازمان ملل متحد، اعلام کرده است که یکچهارم جمعیت افغانستان گرسنه اند.
این برنامه، از کمک سه میلیونیورویی فرانسه به آسیبپذیرترین افراد در افغانستان خبر داده و گفته که به دلیل کمبود بودجه، بیش از دو میلیون زن و کودک مبتلا به سوءتغذیه در سال روان میلادی و همچنان در سال گذشته ۱۰ میلیون تن را از روند کمکرسانی حذف کرده است.
در همین حال، بیبیآمنه، باشندهی غور که با دو کودکش به سوءتغذیه مبتلا است، میگوید که در وضعیت بد اقتصادی به سر میبرد و توانایی تهیهی غذا و دارو را نیز ندارد.
از سوی دیگر، سردشدن هوا به نگرانیهای بیبیآمنه افزوده است. او، میگوید که برای زمستان پیش رو آمادگی ندارد و هیچ نهادی تا کنون به او کمک نکرده است.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
بیبیآمنه، میافزاید: «گذارهکردن دشوار شده است؛ زمستان آمد و در خانه هیچ چیزی ندارم؛ دو کودکم مریض است؛ بیایید از نزدیک حالتم را ببینید؛ توانایی ندارم و نه کسی همراهم کمکی کرده است.»
عبدالغنی و کلثوم، باشندگان بادغیس، نیز از وضعیت بد اقتصادی شان در آستانهی زمستان گلایه دارند. در سیلابهای سال روان، خانههای آنان ویران شده که این دو خانواده و هزاران تن دیگر را بیشتر از پیش در معرض بحران گرسنگی و آسیبپذیری سرمای زمستان قرار داده است.
عبدالغنی، نگرانیهایش را این گونه روایت میکند: «هیچی نداریم؛ به خدا قسم که به نان صبح و شب خود حیران هستیم. مواد غذایی خیلی مهم است، که نباشد، دیگر چاره هم نمیشود. به حساب کمک هم هیچی ندیدیم.»
کلثوم، نیز نگرانیهایش را این گونه روایت میکند: «بعضی وقتها نانوچای است و بعضی وقتها همان نانوچای هم نیست. یک کودک هم که دارم، خیلی خشک و لاغر است. نزد داکتر رفتم و گفتم که کودکم این رقم لاغر است. داکتر مرا میگوید که نخود، لوبیا و گوشت بخورد. من از کجا کنم نخود، لوبیا و گوشت؟»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
همزمان با نگرانیها از زمستان پیش رو در افغانستان و کمبود بودجه برای کمکرسانی از سوی برنامهی جهانی غذا، مسئولان در وزارت اقتصاد، نیز میگویند که کمکهای انساندوستانه در سال روان کاهش یافته است.
عبدالرحمان حبیب، سخنگوی وزارت اقتصاد، میگوید که مبارزه با ناامنی غذایی و بهبود وضعیت اقتصادی، در اولویت کاری این وزارت قرار دارد.
او میافزاید: «کمکهای بشری بنابر کمبود بودجه و منابع تمویل شان، در مقایسه با سال قبل کاهش یافته است. مبارزه با ناامنی غذایی و بهبود وضعیت معیشتی هموطنان عزیز ما از طریق تمرکز روی انسجام برنامههای ملی در سکتورهای مختلف که منجر به کاهش بیکاری و جلوگیری از مشکلات معیشتی و اقتصادی شود، در مرکز توجه وزارت اقتصاد قرار دارد.»
در حالی که هوا رو به سردی است و با نخستین بارش برف راههای ارتباطی با بسیاری از ولسوالیها و ولایتها بسته میشود، دفتر همآهنگکنندهی کمکهای انساندوستانهی سازمان ملل متحد (اوچا) گفته است که ۷۹ درصد از خانوادهها در افغانستان در زمستان پیش رو مواد سوختی برای گرمکردن خانههای شان نخواهند داشت. اوچا، برای کمکرسانی به این افراد نیز با کمبود بودجهی ۳.۱۴ میلیارد دالری روبهرو است.