جنگ میان اسرائیل و گروه حماس در غزه، امروز (دوشنبه، ۱۵ جنوری/۲۵ جدی) وارد یک‌صدویکمین روز شد. بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز و به نقل از وزارت صحت فلسطین، این جنگ تا کنون ۲۴ هزار کشته و بیش از ۶۰ هزار زخمی از طرف فلسطین داشته است و هزاران تن نیز در نتیجه‌ی این بحران آواره شده اند.

بحران غزه در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ پس از آن آغاز شد که اعضای گروه حماس با حمله بر جنوب اسرائیل ۱۲۰۰ تن را اسیر گرفتند و از عملیات خود زیر نام «طوفان‌الاقصی» برای آزادی فلسطین خبر دادند.

تا کنون تلاش‌ها برای رسیدگی به این بحران به‌میان‌آمده در خاورمیانه از سوی سازمان ملل متحد تنها به تأمین یک آتش‌بس موقت خلاصه شده و چند باری قطع‌نامه‌های پیشنهادی در شورای امنیت سازمان ملل متحد مبنی بر تأمین آتش‌بس طولانی‌تر در غزه، با ناکامی روبه‌رو شده است.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

از زمان آغاز جنگ در غزه تا کنون اقدامات اسرائیل با انتقادهای تندی نیز روبه‌رو شده و پرونده‌ای نیز مبنی بر جنایت جنگی اسرائیل در دادگاه بین‌المللی لاهه از سوی افریقای جنوبی گشوده‌ شده است و گروه‌های مسلح منطقه‌ای دیگر چون حزب‌الله لبنان و حوثی‌های یمن نیز، تحرکات نظامی روی دست گرفته اند.

از مدتی به این سو تحرکات حوثی‌های یمن در دریای سرخ در واکنش به بمباران‌ غزه بیش‌تر شده است و در پاسخ به این تحرکات، نیروهای هوایی امریکا و بریتانیا از روز جمعه‌ی گذشته تا کنون به دست‌کم سه مرکز حوثی‌ها عملیات انجام داده‌ اند.

بلال فاطمی، آگاه روابط بین‌الملل، می‌گوید که ادامه‌ی بحران غزه می‌تواند گسترده شود و امکان وقوع جنگ‌های دیگری ناشی از این بحران نیز وجود دارد. «منطقه فعلاً به طرف دامنه‌ی آتش وسیع‌تر در حرکت است؛ چون بمباران امریکایی‌ها در یمن که مردم ملکی هم هدف قرار گرفته و این حرکت‌ها مردم منطقه را به واکنش و همین گونه کشورهای دیگر مثل روسیه به قضیه می‎‌کشاند. به همین اساس جنگ اسرائیل و حماس در حال تبدیل‌شدن به یک جنگ منطقه‌ای است.»

به باور آگاهان، اهداف اقتصادی و سیاسی کشورهای قدرت‌مند و هم‌چنان کشورهای بانفوذ در منطقه، نبود انسجام میان کشورهای اسلامی در حمایت از فلسطین، حمایت‌های بی‌چون‌وچرای کشورهای غربی به ویژه امریکا، بریتانیا و فرانسه از اسرائیل و رقابت کشورها با یک‌دیگر برای زورآزمایی مبنی بر تثبیت حضور هژمونی شان در منطقه، از علت‌های اساسی است که تا کنون نگذاشته است تا بحران غزه به پایان برسد.

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

با این حال، تا کنون بسیاری از کشورها در سطح جهان مسئله‌ی تشکیل دو حکومت مستقل اسرائیل و فلسطین در منطقه را راه‌حل اساسی برای پایان‌دادن به بحران غزه خوانده‎ اند؛ اما برای عملی‌سازی این پیشنهاد برای پایان جنگ غزه گام عملی روی دست گرفته نشده است.

ولی فروزان، دیگر آگاه روابط بین‌الملل، در این باره می‌گوید: «یکی از دلایل ادامه‌ی جنگ این است که هنوز هم اسرائیل فکر می‌کرد که حمایت‌های امریکا و غرب را هم‌چنان دارد و به خاطر این حمایت، مثل ۷۰ سال گذشته برنده‌ی هر جنگ است و هر جنایت و جنگی را انجام می‌دهد؛ مورد محاکمه قرار نمی‌گیرد؛ برای همین جنگ دوام کرده است و به مدتی هم دوام خواهد کرد.»

این در حالی‌ است که روز شنبه، ۱۳ جنوری، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، یک بار دیگر اعلام کرد که تا زمان ازبین‌بردن گروه حماس بی‌توجه به خواست‌ها مبنی بر توقف جنگ، به جنگ خود ادامه خواهد داد.

کلیدواژه‌ها: // // //

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: