شماری از باشندگان هرات، میگویند که استفاده از صفحههای انرژی خورشیدی برای روشنی خانهها، دکانها، مرکزهای تجارتی و آبیاری زمینهای کشاورزی در مرکز و ولسوالیهای این ولایت، افزایش یافته است.
آنها، میگویند که به دلیل پرچاویهای دوامدار برق و گرانبودن بهای تیل، ناچار شده اند برای تأمین برق و آب مورد نیاز شان، از انرژی خورشیدی استفاده کنند.
بسمالله نوری، باشندهی هرات میگوید: «سولر نیازمندیهای ما را به گونهی بهتر برآورده میکند. قبلاً ماشین برق داشتیم و برای تولید برق روشن میکردیم که هم سروصدا داشت و هم محیط را آلوده میساخت. برق شهری هم مشکلات خود را دارد.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
فیضاحمد محمدی، دیگر باشندهی هرات، میگوید که پرچاوی برق در این ولایت زیاد است و باشندگان بخشهای مختلف هرات را با مشکل روبهرو کرده است. او میافزاید: «این روزها برق زیاد رفتوآمد میکند که ما را با مشکل مواجه ساخته است. اگر به خاطر کارهای دکان از ژنراتور هم استفاده کنم، بازارها نیست که روزانه چهار یا پنج لیتر تیل خریداری کنم؛ به همین خاطر، سیستم برق دکان خود را سولری ساختهام.»
از سویی هم، شماری از کشاورزان در ولسوالیهای دوردست هرات که تا کنون به برق وارداتی از ترکمنستان و ایران دسترسی نیافته اند، میگویند که استفاده از انرژی خورشیدی، برای شان سهولت ایجاد کرده است؛ در حالی که برخی دیگر از کشاورزان، میگویند که از مقدار برق تولیدشده از انرژی خورشیدی، تنها میتوانند برای آبیاری باغها استفاده کنند و کشتزارهای شان خشکیده است.
یارمحمد، کشاورز در ولسوالی پشتونزرغون هرات، میگوید: «آب دریا خشک شده و مجبور شدم چاه عمیق حفر کنم و بعد باید سولر بخرم و با استفاده از انرژی سولر، زمینهای زراعتی خود را آبیاری کنم.»
مسئولان در ریاست حفاظت از محیط زیست هرات، میگویند که استفاده از انرژی خورشیدی، برای پیشگیری و کاهش آلودگی هوا و محیط زیست، سودمند است.
حامد الهام، مدیر عمومی بخش اطلاعات و آگاهی عامهی این ریاست، میگوید: «وقتی دکانها، مارکتها و تجارتخانهها از سولر استفاده میکنند، در پهلوی این که آلودگی هوا را کاهش میدهد، گازات مضره را به هوا آزاد نمیکنند.»
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
در همین حال، مسئولان در ریاست برشنای هرات، میگویند که کاهش میزان برق وارداتی از ایران به این ولایت، سبب افزایش پرچاوی برق شده است.
دلاور مرادی، معاون عملیاتی این ریاست، میگوید: «گزارشهایی که از طرف ایران داده میشود، میگویند که کمبود انرژی داریم و به همان دلیل پرچاویهایی که در کشور خود تطبیق میکنیم، در هرات هم محدودیت میآورد. برق وارداتی در برخی موارد ۲۰ یا ۴۰ مگاوات و بعضی از روزها حتا قطع میشود. ما هم نمیتوانیم که از طریق شبکههای توزیع خود این کمبود را جبران کنیم.»
کمبود برق در کشور، چالشی جدی است که شهروندان در فصلهای مختلف سال با آن روبهرو میشوند و برای تأمین نیازهای خود ناچار اند از انرژی خورشیدی استفاده کنند.