شماری از آهنگران در غزنی، میگویند که واردات وسایل تولیدی آنان از کشورهای دیگر، بازار صنعت آهنگری را با رکود روبهرو کرده است و درآمد آنان از این صنعت، با گذشت هر روز کمتر میشود.
زلمی، مردی ۷۲ساله در غزنی است که ۶۰ سال عمرش را صرف کوبیدن آهن و آهنگری کرده است. او که شش دهه عمرش را با این صنعت سپری کرده است، اکنون اما از کسادبودن کارش سخن میزند و میگوید که دستگاههای پیشرفتهی تولیدی در داخل و بیرون از کشور، جایگزین کورهی آتش دکانهای آهنگری شده اند.
این آهنگر، میافزاید: «کاروبار به خاطری تغییر کرده که هیچ کاروبار نیست؛ ماشینها آمد؛ ما مردم آهنگر که هستیم، تنها در فصل درو ۲۰۰ تا ۳۰۰ را اگر کار کنیم، دیگر خلاص، این جا مینشینیم و ماه ۲۰۰۰ افغانی کرایهی دکان را میدهیم و چوکیدار را پول میدهیم. والله اگر سر چاه و گل چاه شود.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
حیاتالله، دیگر آهنگر در غزنی است. او میگوید که واردات وسایل تولیدی آهنگری که بیشتر ابزار کشاورزی و ساختمانی است، از پاکستان و چین وارد کشور میشود و وسایل واردشده جایگزین کار آنان شده است.
او میافزاید: «داس از چین میآید و تبر از پاکستان؛ مال ما بیخی کم شده؛ پایین آمده است. چیزی که ما جور میکنیم، واره نمیکند؛ چیزی که جور میکنیم، قیمت است. آهن قیمت است، زغال قیمت است.»
رکود بازار صنعت آهنگری در غزنی، سبب شده است که شماری از آهنگران در این ولایت به کاروبارهای دیگر رو بیاورند یا تغییر کار بدهند.
قربانعلی و عبدالخالق که از آهنگری به رانندگی و خردهفروشی رو آورده اند، به سلاموطندار میگویند که آهنگری دیگر نمیتواند یک صنعت خوب برای کسب درآمد باشد.
قربانعلی، میافزاید: «کار این صنعت خیلی کم شده، در حساب آهنگری دلزده شده؛ چون درآمد که نباشد، عاید نباشد، دیگر مردم دلزده میشوند، کار را رها میکنند.»
عبدالخالق، نیز میافزاید: «مالی که از لاهور پاکستان و از چین میآمد، ۵۰ تا ۶۰ درصد به کارهای ما ضربه وارد کرد؛ به خاطری که آنها اقتصادی میافتاد. وسایلی که میساختیم، به ما چیزی نمیماند و باعث همین شد که ما هم باید کار را کنار بگذاریم.»
با این حال، مسئولان محلی در غزنی، از پشتیبانی صنعتهای قدیمی در این ولایت سخن میزنند و میگویند که امارت اسلامی متعهد به پشتیبانی از صنعتهای قدیمی و تجارتهای کوچک است.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
عمر غزنوی، سخنگوی والی غزنی، به سلاموطندار میگوید که مقام ولایت غزنی بارها در نشستهایش بر پشتیبانی از صنعتهای قدیمی غزنی تأکید داشته است.
سخنگوی والی غزنی، میافزاید که رهبری امارت اسلامی مالیات کسبهکاران کوچک را معافیت داده و این امر، در این ولایت نیز برای پشتیبانی از صنعتگران قابل تطبیق است.
غزنی، از ولایتهای باستانی افغانستان است که شهروندان آن از گذشتههای دور تا کنون، سرگرم کار در صنعتهای قدیمی چون آهنگری، پوستیندوزی و کلالی بوده؛ صنعتهایی که اکنون جای شان را به ماشینآلات داده اند و از روزگار گرم شان خبری نیست.