حمیدالله، نوجوان ۱۸ ساله، باشندۀ ولایت لوگر است. او تا صنف یازدهم درس خوانده و چندین بار به خاطر فقر و یافتن لقمهنانی، به ایران مهاجرت نامنظم کرده است.
او برای آخرینبار دو سال پیش از طریق مهاجرت نامنظم به ایران رفت، اما نه تنها که آرزوهایش برای ادامۀ تحصیل برآورده نشد، بلکه با این مهاجرت وضعیت اقتصادی او نیز بهبود نیافته است.
حمیدالله در بارۀ مشکلات مهاجرت نامنظم در گفتوگویی با سلاموطندار میگوید که در این راه، هر لحظه مرگ را تجربه کرده و قاچاقبران انسان با او و دیگر همراهانش بیاحترامی و رفتار زشت میکردند. حمیدالله میگوید، پولیس ایران او همراهانش را پس از لتوکوب و شکنجه به افغانستان رد مرز کرده است.
حمیدالله با وجود تحمل سختهای فراوان، هنوز هم به زندهگی راحتی نرسیده و یکسال پیش با دستِ خالی به کشور بازگشته است.
او میگوید، تنها مهارتی که در این مدت آموخته، کار ساختمانی سازیست و اکنون میخواهد دو باره به کار و آموزش در کشور ادامه دهد.
«دلیل اصلی مهاجرت من این بود که در کشور کار و بار وجود نداشت؛ بنابر این ما به ایران رفتیم. شما باور کنید که ما مواد خوراکی برای خانواده نداشتیم، به همین خاطر مجبور شدیم برای کار به ایران برویم. به ایران قاچاقی رفتیم، از غزنی تا اصفهان ۷ تن در دالۀ موتر جابهجا شده بودیم، که در وضعیت بسیار بدی به اصفهان رسیدیم، حتی در راه ما سختیهای زیادی را متحمل شدیم و برخی از دوستانمان بیهوش شدند.»
حمیدالله از دیگر جوانان افغانستان میخواهد که از راه نامنظم مهاجرت نکنند و در کشور کار و تحصیل کنند.
او از دولت میخواهد که برای پیشگیری از مهاجرت نامنظم تلاشهایش را بیشتر کند.
عبدالواسع ناصری، یکی از جوانان فعال اجتماعی در لوگر میگوید، ناامنی، نبود زمینۀ کار و فساد اداری سبب شده است که صدها جوان برای کارکردن، از راه نامنظم به بیرون از کشور مهاجرت کنند.
او نیز از دولت میخواهد تا برای جوانان زمینۀ کار را فراهم کند تا آنها راه مهاجرت نامنظم را در پیش نگیرند.
نوراحمد صالحی، آمر ریاست مهاجران و بازگشتکنندهگان لوگر به سلاموطندار میگوید، هنوز هم در این ولایت بسیاری از جوانان مهاجرت نامنظم میکنند که این خیلی نگرانکننده است.
به گفتۀ او، مشکلات مهاجرت نامنظم را با کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندهگان شریک کردهاند و به زودی با مهاجران بازگشتشده کمک خواهد شد.
آقای صالحی میگوید، از سال گذشتۀ خورشیدی تاکنون ۹۰۱ مهاجر به لوگر برگشته و بیشتر این افراد کسانی هستند که مهاجرت نامنظم کردهاند.
اما شاهخان ولیزوی، رئیس کار و امور اجتماعی ولایت لوگر میگوید، در چند سال گذشته، فرصتهای شغلی مختلفی برای جوانان این ولایت فراهم کردهاند و اکنون نیز صدها جوان بیکار، در حال آموزشهای حرفهیی هستند.
آقای ولیزوی میافزاید، تلاش میکنند برای جوانان باسواد و بیسواد زمینۀ کار را فراهم کنند تا جلو مهاجرتهای نامنظم گرفته شود.
ناامنی، نبود زمینۀ کار و فقر اقتصادی از مواردیاند که به دلیل آن، شمار زیادی از جوانان به کشورهای دیگر مهاجرت میکنند.
بر بنیاد اطلاعات مرکز معلومات مهاجرت یا (MRC)، با آنکه ویروس کرونا در سراسر جهان گسترش یافته است؛ اما هنوز هم بسیاری از جوانان افغانستانی از راههای نامنظم به بیرون از کشور مهاجرت میکنند.