شماری از مهاجران افغان در پاکستان، میگویند که در کنار دسترسینداشتن به خدمات اولیه، ترس این را دارند که از سوی پلیس این کشور بازداشت و به افغانستان بازگشت داده شوند.
ایمل حبیبی، یکی از مهاجران افغان در پاکستان، میگوید که مهاجران در این کشور با ترس بازداشتشدن زندگی میکنند. او میافزاید: «هر لحظه افغان ها منتظر این هستند یا زندگی شان را با این بیم پیش میبرند که مبادا یکی از اعضای خانوادهی شان به گونهی اجباری از پاکستان اخراج شوند.»
هادی غفاری، دیگر مهاجر افغان در پاکستان، میگوید که بسیاری از مهاجرین افغان در این کشور، به دلیل ناداری، بیکاری و ترس از اخراج اجباری، دچار افسردگی شده اند. «بسیاری از مهاجرین کارت مهاجرت از سوی سازمان ملل دریافت کرده اند که از سوی پلیس با اعتبار شناخته نمیشود؛ مشکل دیگر مهاجرین بیکاری است به اینها هیچ گونه کاری داده نمیشود و از لحاظ اقتصاد فلج استند.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
در همین حال، عبدالمطلب حقانی، سخنگوی وزارت امور مهاجرین و عودتکنندگان، از پاکستان و دیگر کشورهای میزبان، میخواهد که بگذارند مهاجران افغان به میل خود به افغانستان بازگردند. او میافزاید: «این کشورها باید به مهاجرین بهانهای برای شکنجه پیدا نکنند و مهاجران را بگذارند؛ همراه آنان خویشتنداری کنند تا آنان به خوشی خود به افغانستان برگردند.»
بر اساس اطلاعات وزارت امور مهاجرین و عودتکنندگان، از آغاز سال روان خورشیدی تاکنون، ۸۸ هزار تن از پاکستان به گونهی داوطلبانه و اجباری به افغانستان بازگشت داده شده اند و همین گونه، بر اساس آمار سازمان بینالمللی مهاجرت، از ۱۵ سپتمبر ۲۰۲۳ تا ۳۰ سپتمبر ۲۰۲۴، نزدیک به ۵۸۸ هزار مهاجر افغان از پاکستان به افغانستان بازگشته اند.
شماری از شهروندان که به گونهی اجباری و داوطلبانه از پاکستان به افغانستان بازگشته اند نیز، از بیکاری و نداشتن سرپناه شکایت دارند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
رحمانالله، باشندهی ننگرهار که چندی پیش از طریق گذرگاه تورخم از پاکستان اخراج شده، میگوید: «کار و بار ما آن جا خوب بود و حالا که به این جا آمده ایم، این جا کار نیست و سرپناه نداریم و کرایهی خانه میپردازیم؛ روزگار ما خراب است.»
مسئولان وزارت امور مهاجرین و عودتکنندگان، میگویند که به مشکلات بازگشتخوردگان از پاکستان، رسیدگی میکنند.
سازمان بینالمللی مهاجرت (IOM)، به تازگی اعلام کرده که رقم مهاجران افغان در پاکستان به سه میلیون و ۵۰۰ هزار تن میرسد که ۶۰۰ هزار تن آنها بدون مدرک اقامت زندگی میکنند.