با این که در بیشتر از سه سال گذشته هیچ کشوری برای بهرسمیتشناختن امارت اسلامی پا پیش نگذاشته، بریتانیا بر تعامل بیشتر با این حکومت تأکید کرده است.
رابرت دیکسن، کاردار سفارت بریتانیا برای افغانستان، در دیدار با محمد عبدالکبیر، معاون سیاسی ریاستالوزرا، تأکید کرده که این کشور خواهان ادامهی تعامل و گفتوگوها با امارت اسلامی است. او، همچنان اطمینان داده است که به مخالفان امارت اسلامی اجازهی فعالیت در بریتانیا داده نمیشود.
حمدالله فطرت، معاون سخنگوی امارت اسلامی، در این باره میگوید: «آقای دیکسن دیدار نمایندگان ا.ا و بریتانیا را برای هر دو جانب مفید دانست و برای حل برخی مشکلات، آن را گام مهم خواند. رابرت دیکسن گفت که لندن حامی ادامهی گفتوگوها با ا.ا و جلسات بیشتر است و افزود که حکومت بریتانیا در این کشور به مخالفین امارت اسلامی اجازهی فعالیت نمیدهد.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
این در حالی است که اخیراً امارت اسلامی فشارهایی را بر نمایندگیهای دیپلماتیک افغانستان در ۱۴ کشور غربی از جمله بریتانیا روی دست گرفت و بریتانیا جزو نخستین کشورهایی بود که بر عملیسازی این رویکرد امارت اسلامی همکاری کرد و باعث شد که فعالیت سفارت افغانستان در بریتانیا بسته شود.
با این حال، برخی از آگاهان، نرمشهای سیاسی بریتانیا در برابر امارت اسلامی را برخاسته از منافع سیاسی و امنیتی این کشور به ویژه در رقابتهای جهانی روی مسئلهی افغانستان عنوان میکنند.
عبدالجبار اکبری، آگاه مسائل سیاسی، در این باره میگوید: «اگر روابط بریتانیا با افغانستان و حکومت فعلی قطع شود، کشورهای رقیب بریتانیا جان میگیرند. برای این که بریتانیا بخواهد به این کشور خود را نشان بدهد، تعامل میکند. فکر میکنم این تعامل بر اساس همان بزرگنمایی کشورها است که هر کشور میخواهد با استفاده از شرایط حاد افغانستان بزرگنمایی بکند.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
همین گونه، آگاهان از اثرگذاری رویکرد تعامل بریتانیا با حکومت سرپرست امارت اسلامی برای بیرونرفت افغانستان از انزوای سیاسی، تردید دارند.
بلال فاطمی، آگاه روابط بینالملل، میگوید: «دیدارهای اینها را شما میبینید که هیچ فایدهای ندارد. پس از دیدار قبلی رابرت دیکسن هم به شما گفته بودم که این دیدارها نتیجه ندارد؛ این دیدارها صرف برای نگهداشتن روابط است و بعضاً وعدههایی هم میدهند که هیچ گاه عملی نمیکنند. این سیاست باعث میشود افغانستان بیشتر به قهقرا برود.»
بریتانیا با وجود تأکید بر ادامهی تعامل با امارت اسلامی، هنوز فعالیت سفارت خود در کابل را از سر نگرفته است.