همزمان با هشدار برنامهی جهانی غذا و سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد از سطح «بسیار نگرانکننده»ی ناامنی غذایی در افغانستان و محرومشدن ۱۰ میلیون نیازمند از کمکهای غذایی، نمایندگان هشت کشور و اتحادیهی اروپا با پخش بیانیهای مشترک، بر نیاز ادامهی کمکهای انساندوستانه به افغانستان تأکید کرده اند.
در این بیانیه که از سوی نمایندگان اتحادیهی اروپا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، جاپان، ناروی، بریتانیا، کانادا و ایالات متحدهی امریکا ارائه شده است، این هشت کشور و اتحادیهی اروپا خواستار گسترش حمایتهای اهداکنندگان از کمکهای ضروری به نیازمندان در افغانستان شده اند.
در بخشی از این بیانیه که از سوی وزارت امور خارجهی امریکا پخش شده، آمده است: «با توجه به وضعیت وخیم انسانی و اقتصادی که مردم افغانستان با آن مواجه اند و بیش از ۲۹ میلیون افغان به کمکهای فوری نیاز دارند، بر ضرورت رسیدگی به بحران بشردوستانهی افغانستان و لزوم تداوم نظارت بر کمکها برای حمایت قوی اهداکنندگان، تأکید میشود؛ زیرا سطح کمکهای بشردوستانه در حال کاهش است در حالی که نیازها کاهش نمییابد.»
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
در این بیانیه که چهارشنبه، ۱۰ عقرب، پخش شده است، نمایندگان کشورها بر پشتیبانی از زلزلهزدگان در هرات، تأکید و تعهدات خود برای پاسخگویی سودمند به فوریترین نیازها را اعلام کرده اند.
برنامهی جهانی غذا و سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد، با نشر گزارشی مشترک از امنیت غذایی در جهان، همچنان هشدار داده اند که افغانستان در میان هشت کشور در سطح ناامنی غذایی بسیار نگرانکننده قرار دارد.
در بخشی از این گزارش آمده است: «افغانستان از میان ۱۸ کشور جهان که با ناامنی غذایی روبهرو اند، در جمع هشت کشور به عنوان نگرانی بسیار زیاد، است که دارای تعداد زیادی از مردم در آن با سطح بحرانی ناامنی غذایی حاد مواجه اند یا روبهرو خواهند شد؛ در افغانستان، ۱۰ میلیون تن به دلیل کمبود شدید بودجه، از کمکهای نجاتبخش محروم شده اند.»
برنامهی جهانی غذا و سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد، خواستار ادامهی کمکهای کشورها به نیازمندان در ۱۸ کشور به شمول افغانستان شده اند.
در همین حال، شماری از خانوادههای نیازمند در پایتخت، با شکایت از وضعیت بد زندگی شان، میگویند که ذخیرهی غذایی ندارند و شبوروز شان را تنها با نان خشک و آب سرد، سپری میکنند.
احمدبلال، که در گوشهای از شهر دستفروشی میکند، میگوید: «کاروبار نیست، دیروز ۱۱۰ افغانی کار کرده بودم، با این درآمد یک نان خشک تهیه میکنم. هیچ کمکی هنوز دریافت نکردهام، یک روز نان و چای و یک روز پیاوه، نه چوب و نه زغال تهیه کردیم.»
عبدالحلیم، که پالایشگر کفش، میگوید که از یک سو بیکاری و از سوی دیگر هزینههای بلند، پیشبرد زندگی را برای او خانوادهش دشوار کرده است. عبدالحلیم، میافزاید: «از صبح تا شب زیاد که کار کنم ۱۰۰ روپه زیادتر نمیشود. این خرج فامیل یا خرج خانه شود، حیران استیم چه کار کنیم؛ نه مواد خوراکی درست است و نه سوخت؛ هیچ چیز نداریم. دیگر راهی نداریم، دو شب شده که نان و چای میخوریم.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
با این حال، ذبیحالله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی نیز با تأیید وجود مشکلات اقتصادی در کشور، خواستار همکاری بیقیدوشرط کشورهای کمککننده به نیازمندان در افغانستان است.
مجاهد، میافزاید: «مشکلات اقتصادی را در افغانستان میبینیم، نیاز مردم زمانی رفع میشود که کشورها صادقانه بر روحیهی بشردوستانه با افغانها همکار باشند. موضوعات بشری را وسیلهی فشار و ابزار سیاسی قرار ندهند، مردم نیازمند همکاری و کمکها اند و باید صادقانه همراه شان همکاری صورت بگیرد. امارت اسلامی نیز در محدودهای که امکانات ایجاب میکند، در خدمت مردم است. کوشش میکنیم زیربناهای اقتصادی را اعمار کنیم تا در درازمدت مردم افغانستان به پای خود ایستاد شوند.»
در بیانیهی مشترک که از سوی وزارت امور خارجهی امریکا پخش شده، با اشاره به گزارش دفتر همآهنگکنندهی کمکهای انساندوستانهی سازمان ملل متحد (اوچا)، آمده است که از آگست سال ۲۰۲۱ تا کنون، نزدیک به ۶.۳ میلیارد دالر که حدود ۷۴ درصد از کل کمکهای بشردوستانه به افغانستان را تشکیل میدهد، از سوی دولتها و سازمانهای مختلف به افغانستان کمک شده است.