ذبیحالله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی، به سلاموطندار میگوید که در دیدار روز گذشته میان عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی ریاستالوزرا و حسن کاظمی قمی، سفیر و نمایندهی ویژهی ایران برای افغانستان، گفته شده است که افغانستان از کشورهای دیگر انتظار دارد تا در موضوعهای داخلی این کشور مداخله نداشته باشند.
آقای مجاهد، میافزاید: «در این دیدار، برای شان واضح شده که ما نمیخواهیم در امور داخلی هیچ کشوری مداخله داشته باشیم و از کشورهای دیگر نیز همچو موقفی را میخواهیم. امارت اسلامی در این راستا، موقف اصولی خود را دارد و از روابط نیک میان دو کشور حمایت میکند.»
حسن کاظمی قمی، سفیر و نمایندهی ویژهی ایران برای افغانستان، روز گذشته با عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی ریاستالوزرا و شماری از مقامهای امارت اسلامی دیدار و روی موضوعهای سیاسی، اقتصادی و گسترش روابط دوجانبه میان ایران و افغانستان، گفتوگو کرده است.
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
این در حالی است که ایران پیش از این بارها بر ایجاد حکومت فراگیر در افغانستان تأکید کرده و از امارت اسلامی خواسته است که حکومتی با مشارکت همه اقوام و اقلیتها تشکیل دهد. حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجهی ایران، دو ماه پیش در نشستی در باکو، پایتخت آذربایجان، خواستار ایجاد حکومت فراگیر در افغانستان شده بود.
با این حال، شماری از کارشناسان مسائل سیاسی و آگاهان روابط بینالملل، میگویند که ایران با مطرحکردن حکومت فراگیر در پی دنبالکردن منافعش در افغانستان و بزرگنماییاش در منطقه و جهان است.
محمود اضطرابی، کارشناس مسائل سیاسی، میگوید که ایران با پیشکشیدن حکومت فراگیر در پی فشارواردکردن بر امارت اسلامی و اعمال قدرت در افغانستان است.
او میافزاید: «ایران با استفاده از حکومت فراگیر، حکومتی که با استفاده از آن منافع خود را دنبال کند، این را به عنوان یک بحث ارزشی مطرح نمیکند؛ بل زیر سایهی چنین خواستهها و شعارها میخواهد سیاست یا منافع خود را دنبال کند و منافعی که اکنون ضعیف شده است را تقویت کند.»
عبدالجبار اکبری، دیگر کارشناس مسائل سیاسی، میگوید: «ایران در دو سال گذشته از ابزارهای مختلف استفاده کرده؛ چون میخواهد در سطح منطقه بزرگ باشد و نشان دهد که در قضایای افغانستان نقش دارد. در حالی که کشورهایی که موضوع همهشمول را مطرح میکنند، خود شان در داخل کشور شان دچار یک تناقض کلان اند.»
حبیبالله جعفری، آگاه روابط بینالملل، میگوید که کشورهای منطقه به ویژه ایران برای بزرگنمایی و سهمگیری در مسائل افغانستان، همواره فراگیرنبودن حکومت کنونی را مطرح میکنند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
او میافزاید: «کشورهای منطقه و فرامنطقه به دنبال منافع شان اند. ایران هم به خاطری که منافعش تضمین شود، حکومت فراگیر را مطرح میکند و از طرفی نمیخواهد از قضایای افغانستان عقب بماند؛ به همین خاطر روی حکومت فراگیر پافشاری دارد؛ چون نمیخواهد منافعش به خطر بیفتد.»
امارت اسلامی اما بارها فراگیرنبودن حکومت سرپرست را رد کرده و گفته است که حکومت کنونی دربرگیرندهی همه اقوام افغانستان است.
با این همه، افغانستان و ایران در دو سال گذشته بر گسترش روابط اقتصادی و تجاری میان دو کشور تأکید کرده اند. سفیر ایران برای افغانستان، در دیدار روز گذشتهاش گفته که این کشور علاقهمند همکاری با افغانستان در زمینههای اقتصادی، زراعتی، صنعتی و توسعهی خط آهن است.