حکومت سرپرست امارت اسلامی، امروز در برنامهای از چهارم اپریل، «روز جهانی آگاهیدهی در بارهی خطرهای ماین»، با حضور مقامهای ارشد این حکومت، دیپلماتان شماری از کشورها و مسئولان مؤسسههای ماینروبی فعال در افغانستان، یادبود کرد. از این روز در پایتخت کشوری یادبود میشود که بر اساس آمارهای ارائهشده در این برنامه، از آغاز سال گذشتهی میلادی تا کنون ۶۶۳ تن در نتیجهی انفجار ماینها و مهمات بهجامانده از جنگهای گذشته در کشور در ۳۶۹ رویداد کشته و زخمی شده اند.
از مجموع این آمار، ۵۵۵ تن کشته و زخمی آن در جریان ۲۰۲۳ ثبت شده و ۱۰۸ مورد کشته و زخمی هم در سه ماه نخست سال روان میلادی به ثبت رسیده است. نورالدین رستمخیل، رییس انسجام و همآهنگی ماینپاکی وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث، میگوید: «در جریان سال ۲۰۲۳ در نتیجهی ۳۰۸ واقعهی انفجار ماینهای باقیمانده، ۵۵۵ تن کشته و زخمی شده که از این میان ۳۱۱ مرد زخمی شده و ۱۳۷ مرد دیگر جان باخته و همین گونه ۷۰ زن زخمی و ۳۷ زن جان باخته اند.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
همین گونه، اشتراککنندگان این برنامه از جانباختن بیش از ۲۰۰ کارمند ماینروبی از آغاز این روند در افغانستان تا کنون خبر میدهند. محمدشهاب حکیمی، رییس یکی از مؤسسههای ماینپاکی در افغانستان، در این باره میگوید: «تمام این مؤسسهها در نقاط مختلف افغانستان عملیات خود را ادامه دادند که در نتیجه بیش از ۲۰۰ تن که بیشتر جوانان تعلیمیافته بودند، جان باختند.»
از سویی هم، مسئولان میگویند که از مجموع پنج هزار و ۲۹ کیلومتر زمین آلوده با ماینها و مهمات منفجرناشده، سه هزار و ۸۲۶ کیلومتر در افغانستان پاکسازی شده و هماکنون ۱۲۳۰ کیلومتر زمین آلوده با ماین است.
امارت اسلامی با اشاره بر جدیبودن تهدید ماینها و مهمات باقیمانده از جنگها در کشور، از جهان میخواهد که در راستای پاککاری جغرافیای افغانستان از این ماینها بدون درنظرداشت موضوعهای سیاسی، با این حکومت همکاری کند.
محمد عبدالکبیر، معاون سیاسی ریاستالوزرای امارت اسلامی، میگوید: «ما میخواهیم که با استفاده از امنیت سراسری در افغانستان، باید در تمام کشور برنامههای ماینپاکی عملی شود؛ ما باید به همکاری یکدیگر در این مورد اقدام کنیم تا افغانستان عاری از ماین داشته باشیم.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
عبدالرحمان زاهد، سرپرست وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث، نیز میگوید: «از همکاریهای گذشتهی جهان قدردانی میکنیم و از آنها میخواهیم که مردم افغانستان را تنها نگذارند تا ساحات باقیمانده نیز از وجود ماینها پاک شود.»
گفتنی است که بر اساس آمارهای ارائهشده از سوی سازمان ملل متحد، هماکنون ماهانه دستکم ۶۰ تن در نتیجهی انفجار ماینهای بهجامانده از جنگهای گذشته در افغانستان جان میدهند. از سویی هم، کمیتهی بینالمللی صلیب سرخ، اعلام کرده که در سال گذشته این کمیته مرگ ۶۷۳ تن را در نتیجهی انفجار ماین در افغانستان ثبت کرده است که ۶۰ درصد آن را کودکان تشکیل میدهند.