شماری از زعفرانکاران هرات از واردات قاچاقی زعفران ایران به کشور و صادرات آن بهنام افغانستان به بازارهای جهانی انتقاد میکنند و میگویند که واردات زعفران ایران، سبب کاهش بهای زعفران افغانستان شده است.
هماکنون یک کیلوگرام زعفران در بازارهای هرات به ۳۰ تا ۴۰ هزار افغانی به فروش میرسد؛ در حالی که به گفتۀ این زعفرانکاران، در سالهای گذشته یک کیلوگرام زعفران به ۷۰ تا ۱۰۰ هزار افغانی به فروش میرسید.
غلام سرور، یک تن از زعفرانکاران در هرات است که سالانه صدها کیلوگرام زعفران از کشتزارهای زعفران در ولسوالی پشتونزرغون هرات تولید میکند. غلام سرور میگوید که کاهش بهای زعفران و واردات آن از ایران به کشور سبب شده است که بهای زعفران نسبت به سه سال پیش بیش از ۵۰ درصد کاهش یابد.
محمد یما، یک تن دیگر از زعفرانکاران در هرات نیز از واردات زعفران ایران توسط برخی بازرگانان و صادرات آن بهنام افغانستان به بیرون از کشور انتقاد میکند و میگوید که واردات زعفران ایران تأثیر مستقیم روی کاهش بهای زعفران افغانستان در بازارهای جهانی داشته است.
کمالالدین علیزایی، عضو نظارتکنندۀ اتحادیۀ زعفرانکاران افغانستان با ابراز نگرانی از صادرات زعفران ایران بهنام افغانستان میگوید، دولت باید با افرادی که زعفران را از کشورهای همسایه به کشور وارد میکنند، برخورد جدی کند. او میافزاید که اکنون افغانستان از پیاز زعفران نیز به خودکفایی رسیده است و نیازی به واردات پیاز زعفران از کشورهای همسایه ندارد.
در همین حال، سیدعبدالوحید قتالی، والی هرات بخش خصوصی را مسئول واردات قاچاقی زعفران ایران به هرات میداند و هشدار میدهد که با واردکنندهگان زعفران از کشورهای همسایه، برخورد جدی خواهد شد.
والی هرات میگوید: «ما به رئیس گمرک، کمیساری، پولیس شاهراه و نهادهای ناظر دستور دادیم که تحت هر شرایطی کالاهای قاچاقشده را دستگیر و حریق بسازند و عاملان آن را به قانون بسپارند.»
مسئولان وزارت زراعت نیز میگویند که تلاشهای این وزارت برای جلوگیری از سرقت نام زعفران افغانستان و معیاریسازی صادرات آن به بیرون از کشور جریان دارد.
نگرانیها از واردات زعفران ایران به کشور و صادرات آن بهنام افغانستان به بازارهای جهانی در حالیست که در سال ۱۳۹۹ زعفران افغانستان مقام نخست را در سطح جهان بهدست آورد.