محدودیت‌ها در برابر مهاجران افغان در ایران که یکی از بزرگ‌ترین کشورهای میزبان شهروندان افغانستان است، با گذشت هر روز مهاجران را با چالش‌های جدی روبه‌رو می‌کند. اعمال این محدودیت‌ها بیش از هر قشری، کودکان را زیرفشار قرار داده و آینده‌ی آنان را در وضعیتی مبهم قرار داده است.

فهیمه‌ عزیزی ۱۶ساله که با خانواده‌اش یک سال پیش به ایران آمده است، می‌گوید که به دلیل چالش‌های موجود در برابر آموزش، مجبور است خودش با خواهر و برادر خردسالش کار کند.

فهیمه، می‌افزاید: «اجازه‌ی آموزش به کودکان افغان در ایران نیست؛ تنها من نیستم؛ خواهر و برادر من هم که در افغانستان صنف هفتم و هشتم مکتب بودند، این جا درس خوانده نمی‌توانند، متأسفانه ما کار می‌کنیم.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

زبیر آرین افغان، نوجوان ۲۰ساله و مهاجر در ایران، سال‌ها پیش به رنج‌ غربت سردچار و مجبور شده‌ است که در ۱۷سالگی آموزش را رها کند و به کارگری رو بیاورد.

او که آروزی تحصیلات عالی را داشت، می‌گوید که چالش‌های مهاجرت و مشکلات اقتصادی خانواده‌اش، مجبورش کرد تا کارهای شاق بکند و در این سا‌ل‌ها توهین‌ و با مشکلات زیادی روبه‌رو شده ‌است.

زبیر، می‌افزاید: «مجبور هستیم کارگری بکنیم؛ اگر کارگری نکنیم، گرسنه می‌مانیم. من خودم سه سال است که کارگری می‌کنم؛ به دلیل مشکلات اقتصادی نتوانستم درس را ادامه بدهم.»

خانواده‌های مهاجران افغان در ایران هم می‌گویند که مشکلات اقتصادی و درآمد کم کارگران مهاجر در این کشور، آنان را مجبور می‌کند که برای تأمین نیازهای شان، از کودکان نیز کار بکشند و درآمدزایی بکنند.

زهرا سادات، مهاجر افغان در ایران که مادر چهار کودک نیز است، با نگرانی از آینده‌ی کودکانش به دلیل نبود زمینه‌ی آموزش، به سلام‌وطندار می‌گوید: «هزینه‌ها بالاست؛ برای این باید هم خود ما و هم کودکان ما کار کنیم. خود ایرانی‌ها رایانه و بیمه دارند؛ ما مهاجران چیزی نداریم؛ برای همین مرد و زن هم‌چنان کودکان باید کار کنیم تا یک لقمه نان پیدا کنیم.»

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

با این همه، مسئولان در وزارت کار و امور اجتماعی حکومت سرپرست، می‌گویند که تنها در یک سال گذشته این وزارت نزدیک به ۲۷۰۰ کودک کار را که بیش‌تر از ایران بازگشته بودند، به خانواده‌های شان تسلیم کرده است.

سمیع‌الله ابراهیمی، سخن‌گوی وزارت کار و امور اجتماعی، در این باره به سلام‌وطندار می‌گوید: «در یک سال گذشته نزدیک به ۲۷۰۰ کودک که از کشورهای خارجی عمدتاً از ایران اخراج شده بودند را به خانواده‌های شان تسلیم دادیم.»

این در حالی است که به تازگی رسانه‌های ایرانی، گزارش داده‌ که از میان ۳۲۰۰ کودک کارگر در این کشور که اخیراً شناسایی شده، ۸۵ درصد آنان کودکان افغان اند.

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: