به دنبال قزاقستان، قرقیزستان به گونهی رسمی اعلام کرد که نام امارت اسلامی را از فهرست گروههای ممنوعهاش حذف کرده است. در بیانیهای که از سوی وزارت امور خارجهی قرقیزستان پخش شده، هدف از این اقدام تقویت ثبات در افغانستان و منطقه عنوان شده است.
وزارت امور خارجهی قرقیزستان، گفته که متعهد به پشتیبانی از تلاشهای جامعهی بینالمللی به هدف تضمین محیط باثبات و صلحآمیز در افغانستان و منطقه است.
در همین حال، حمدالله فطرت، معاون سخنگوی امارت اسلامی، از تصمیم قرقیزستان استقبال کرده است و آن را اقدامی برای ازبینبردن موانع در برابر تقویت روابط عنوان میکند.
او میافزاید: «به سلسلهی سایر کشورها، این گام قرقیزستان نمایانگر ایجاد درک سیاسی در رابطه به امارت اسلامی افغانستان در منطقه و جهان بوده و به معنای ازبینبردن موانع در برابر تقویت بیشتر روابط دوجانبه میان امارت اسلامی و سایر کشورها است.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
شماری از آگاهان روابط بینالملل، میگویند که حذف نام امارت اسلامی از فهرست گروههای ممنوعه از سوی قرقیزستان، میتواند سبب گسترش روابط افغانستان با کشورهای آسیای میانه شود. شمشاد عزیز کاظمی، آگاه روابط بینالملل، میگوید که این اقدام میتواند گامی برای بهرسمیتشناسی امارت اسلامی باشد.
او میافزاید: «این اقدام میتواند هم برای افغانستان مفید تمام شود که در راستای بهرسمیتشناسی افغانستان به عنوان یک دولت، به عنوان یک حاکمیت جدید و مدرن در افغانستان کمک کند و همچنان میتواند تهدیدات مشترکی که بین کشورهایی مانند قرقیزستان و افغانستان وجود دارد و عبارت از تهدیدهای داعش است، کشورها را با خود شان همسو بسازند و در راستای مبارزه با آن یک استراتژی مدرن را تدوین کند.»
همزمان با این، عقیلبیگ جباروف، نخستوزیر قرقیزسـتان، اعلام کرده که کشورش به توسعهی روابط تجاری و اقتصادی با افغانستان در بخشهای حملونقل، اکتشاف مشترک منابع معدنی و همکاری در زمینهی انرژی، صنعت و کشاورزی علاقهمند است.
با این حال، مسئولان در وزارت صنعت و تجارت حکومت سرپرست، میگویند که در هشت ماه سال روان میلادی، میزان مبادلات تجاری میان افغانستان و قرقیزستان، ۱۴ میلیون دالر بوده است.
آخوندزاده عبدالسلام جواد، سخنگوی این وزارت، میگوید: «تجارت افغانستان با کشور قرقیزستان در جریان هشت ماه ۲۰۲۴، به ارزش ۱۴ میلیون دالر بوده که از این میان شش میلیون دالر صادرات و هشت میلیون دالر واردات است. اکثر اقلام صادراتی ما به کشور قرقیزستان؛ دیگبخار، آب معدنی، کنجد، قالین و نوشابههای انرژیزا است. اکثر اقلام وارداتی هم از کشور قرقیزستان تیل پترول، بادام، هنگ، شیر خشک و گاز طبیعی میباشد.»
شماری از آگاهان مسائل اقتصادی، با اشاره به منابع طبیعی و موقعیت جغرافیایی افغانستان، میگویند که گسترش روابط کشورهای آسیای جنوبی و مرکزی با افغانستان، به سود همهی طرفها است.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
عبدالظهور مدبر، آگاه مسائل اقتصادی، میگوید که گسترش روابط قرقیزستان با افغانستان، میتواند سبب مزیتهای بزرگ اقتصادی در بخشهای حملونقل و انرژی شود.
او میافزاید: «افغانستان یکی از کشورهای خیلی غنامند از نگاه داشتن منابع طبیعی است. به کشورهای همسایه و منطقه از جمله قرقیزستان، افغانستان ارزشمند است. ما میتوانیم با وصلشدن به کشورهای آسیای میانه از یک سلسله مزیتها بهرهمند شویم. همچنان افغانستان موقعیت اساسی که دارد، از لحاظ ژئوپولیتیک و استراتژیک به کشورهای همسایه، جنوب آسیا و کشورهای آسیای میانه یک پل ارتباطی تعریف شود.»
امارت اسلامی در بیشتر از سه سال گذشته، با کشورهای آسیای مرکزی تعامل گسترده داشته و با شماری از این کشورها قراردادهای تجاری و اقتصادی نیز امضا کرده؛ اما با این وجود تا کنون هیچ کشوری حکومت سرپرست را به رسمیت نشناخته است.
پیش از این، قزاقستان هم نام امارت اسلامی را از فهرست گروههای ممنوعهی این کشور حذف و روسیه نیز برای حذف نام امارت اسلامی از فهرست گروههای ممنوعهاش چراغ سبز نشان داده است.