صدها تن از بزرگان محلی، فعالان مدنی و باشندهگان ولایت بامیان امروز (شنبه، شانزدهم حوت/اسفند) در یک گردهمایی اعتراضی در برابر دفتر ساحهیی کمیسیون مستقل حقوق بشر این ولایت، حکومت را در تأمین امنیت شهروندان کشور به ناکامی متهم و رویداد تروریستی سه روز پیش ولسوالی سرخرود ولایت ننگرهار را که در نتیجۀ آن ۷ کارگر بامیانی در یک کارخانۀ گچ بیرحمانه کشته شدند، محکوم کردند.
معترضان با حمل پلاکارتها و شعارهایی چون؛ «ای رئیس کشور، کارگر به جان رسیده؛ کارد به استخوان رسیده!»، «جامعۀ جهانی؛ تا بکی فاجعۀ انسانی»، «کمیسیون مستقل حقوق بشر؛ صدا شو برای کارگر» و… خواستار شناسایی و مجازات عاملان رویداد فاجعهبار ولسوالی سرخرود ننگرهار شدند.
این معترضان همچنان خواهان همهگانیشدن نتیجۀ بررسیهای هیأت حقیقتیاب رویداد بهسود شدند که در آن رویداد هم ۱۳ غیرنظامی از سوی نیروهای امنیتی کشته و ۳۱ تن دیگر زخمی شدند.
اما شمار دیگری از معترضان از رنج تبعیض شکایت دارند. به باور آنان، حکومت به شکل نظاممند در برابر باشندهگان مناطق مرکزی کشور عملکرد تبعیضآمیز دارد.
عبدالرحمن شهیدانی، نمایندۀ پیشین بامیان در شورای ملی و از شرکتکنندهگان این گردهمایی میگوید که تأمین امنیت جان و مال شهروندان از وظایف نخستین حکومت است، اما حکومت با آنکه در این مورد ناکام بوده، هرازگاهی خود نیز عمداً سبب کشتار غیرنظامیان شده است.
عبدالله شایگان و امیر کوثری، دو تن از فعالان مدنی بامیان نیز از نهادهای ملی و بینالمللی حقوق بشر خواستار بررسی همهجانبه و بیطرفانۀ رویداد کشتهشدن ۷ کارگر بامیانی در ولسوالی سرخرود ننگرهار شدند.
محمدسجاد محسنی، از عالمان دین در بامیان نیز نهادهای حقوق بشری را در رسیدهگی به رویدادهای نقض حقوق بشر به ناکارآمدی و بیکفایتی متهم میکند و میگوید: «کارمندان کمیسیون مستقل حقوق بشر با امتیازات بلند زندهگیشان را مرفه ساختهاند، اما در زمینۀ رسیدهگی به رویدادهای نقض حقوق بشری هیچگونه کارآمدی نداشته است.»
اما جواد دادگر، رئیس دفتر ساحهیی کمیسیون مستقل حقوق بشر بامیان، رویداد تروریستی که سه روز پیش در ولسوالی سرخرود ولایت ننگرهار که در آن ۷ کارگر بامیانی بیرحمانه کشته شدند را نقض حقوق بشر عنوان میکند و میگوید که برای بررسی چهگونهگی این رویداد، کمیسیون مستقل حقوق بشر کارش را آغاز کرده است. آقای دادگر میافزاید که خواستههای معترضان بامیانی را نیز با دفتر مرکزی کمیسیون مستقل حقوق بشر شریک خواهد کرد.
معترضان در پایان این گردهمایی اعتراضی با خوانش قطعنامهیی ۸ مادهیی از حکومت مرکزی خواستند که مسئولان محلی ولسوالی سرخرود را در پیوند به این رویداد غمانگیز به دادستانی معرفی کند. در این قطعنامه از جامعۀ جهانی و نهادهای حقوق بشر خواسته شده است که در برابر کشتار غیرنظامیان در کشور سکوت نکنند.
معترضان هشدار میدهند، اگر به خواستههایشان رسیدهگی نشوند، دامنۀ اعتراضهایشان را به شیوههای گونهگون گسترش و ادامه میدهند.
سه روز پیش شبهنگام در یک حملۀ تروریستی در یک کارخانۀ تولید گچ در ولسوالی سرخرود ولایت ننگرهار، ۷ کارگر این کارخانه که همه باشندهگان بامیان بودند، بسیار بیرحمانه کشته شدند. هرچند مقامهای محلی ننگرهار میگویند که در پیوند به این رویداد ۴ تن را بازداشت کردهاند، اما معترضان بامیانی میگویند که هیچ فردی بازداشت نشده است و آنان خواهان شناسایی و مجازات عاملان رویداد اند.