مسئولان شرکت برشنا علت قطع برق وارداتی اوزبیکستان به افغانستان را ایجاد مشکل در یکی از نیروهای گازی این کشور عنوان میکنند. وحیدالله توحیدی، سخنگوی شرکت برشنا به سلاموطندار میگوید که این نیروگاه ظرفیت تولید یک هزار مگاوات برق دارد که ۴۵۰ مگاوات آن مربوط افغانستان است.
به گفتۀ آقای توحیدی از یک ماه به اینسو مشکلات فنی در بخش تولید انرژی برق در اوزبیکستان به میان آمده که سبب عدم تولید برق میشود. در حالت طبیعی افغانستان ۴۵۰ میگاوات برق از اوزبیکستان وارد میکند، اما در ماههای اخیر تاشکند میزان صادرات برق خود به کابل را به دلیل نیاز داخلی، ۱۵۰میگاوات کاهش داده است.
بر اساس گزارشها، ۷۷ درصد برق افغانستان از کشورهای اوزبیکستان، ترکمنستان، تاجیکستان و ایران تأمین میشود.
در حال حاضر افغانستان ظرفیت تولید حدود ۲۰۰ میگاوات برق را دارد که نیازمندی آن براساس اعلام شرکت برشنا هفت هزار میگاوات میباشد و میزان برق تولیدشده در کشور تنها حدود ۱۹ درصد از نیازمندی داخلی را تأمین میکند.
شماری از باشندهگان پایتخت میگویند، در در زمان قطع برق و یا پرچاوی برق تولید شده در داخل کشور به گونۀ تبعیضآمیز به مردم توزیع میشود. به گفتۀ آنان، برق به مقامات بلندپایۀ در کشور تخصیص داده میشود.
آقای توحیدی در این زمینه میگوید، انرژی برق که در داخل کشور تولید میشود برای شفاخانهها، نهادهای امنیتی و ساحات مهم که در رده بندی نخست قرار دارند، توزیع میشود.
شماری از کاربران شبکههای اجتماعی نیز با انتقاد از بیبرقی و پرچاوی برق در برگههای فیسبوکشان سخنان متفاوتی نگاشتهاند.
یکی از باشندهگان پایتخت با انتقاد از بیتوجهی حکومت در زمینۀ تولید برق در صفحۀ فیسبوکش اینگونه نگاشته است: «کشوری با تاریخ پنجهزار ساله، با استقلال یکصد و یک ساله، سویچ برقش در خانه همسایه، رییس جمهورش خواب تولید برق دارد.»
احمد نظری، دیگر باشندۀ کابل نوشته است که «اوزبکستان با پایین کشیدن یک سویچ، در مورد تمام لافهایی که برای تولید برق از طرف مسئولین شنیده بودیم، راستی آزمایی کرد. همسایهها تاریخ ۵۰۰۰ هزار ساله ما ره به شدت ریشخند میکنند.»
به گفتۀ باشندهگان کابل، در صورتیکه همسایهگان برق را از افغانستان قطع کند کابل و شماری دیگر شهرهای کشور در تاریکی فرو میرود. با قطع برق اوزبکستان، کابل و هفت شهر دیگر کشور در تاریکی فرو رفتهاند.