هلمند، در حوزۀ جنوب کشور از ولایتهاییست که بخش وسیع آن را زمینهای کشاورزی تشکیل میدهد و این نخستین بار در دو دهۀ گذشته است که کشاورزان بهطور گسترده به کشت خشخاش/کوکنار روآوردهاند.
هرچند کشاورزان در هلمند بهدلیل کشت گستردۀ خشخاش، بهشدت نگران کمبود گندم، افزایش بهای گندم و زیانهای خشخاشاند، اما آنها خشکسالی، افزایش نرخ کود کیمیاوی و مواد نفتی را از دلیلهایی برمیشمارند که آنها را ناچار کرده است تا به کشت خشخاش رو بیاورند.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
این کشاورزان میگویند که اگر حکومت و نهادهای کمککنندۀ بینالمللی در بخش توزیع کود کیمیاوی، تخمهای اصلاحشده و دیگر نیازمندیهای کشاورزان با آنها همکاری کند، آنها در زمینهای خود بدیل خشخاش را کشت میکنند.
مقامهای امارت اسلامی نیز میپذیرند که کشاورزان در هلمند بهدلیل فقر و ناچاری به کشت خشخاش روآوردهاند، اما آنها از آغاز برنامۀ بدیل معیشت برای کمک به کشاورزان خبر میدهند. ذبیحالله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی، میگوید که با نهادهای بینالمللی نیز دربارۀ برنامههای کشت بدیل گفتوگو کردهاند.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
در همین حال، مسئولان ریاست زراعت، آبیاری و مالداری هلمند میگویند که ۸۰ هزار هکتار زمین در مرکز و ۱۴ ولسوالی این ولایت گندم کشت شده و به ۶۵۰۰ کشاورز نیز تخمهای اصلاحشده و کود کیمیاوی توزیع شده است. اما دربارۀ اینکه چه مقدار زمین خشخاش کشت شده است، چیزی نگفتهاند.
لازم به یادآوریست که کشت خشخاش در سالهای گذشته نیز در هلمند مورد توجه کشاورزان بوده است؛ اما بهدلیل برخی اقدامهای حکومت پیشین سطح کشت خشخاش در این ولایت محدود بود.