همزمان با نگرانی سازمان جهانی بهداشت از خطر گسترش ویروس پولیو میان کودکان در افغانستان پس از بازگشت صدها هزار مهاجر افغان از پاکستان، مسئولان مرکز ملی اضطراری عملیاتی محو پولیو در وزارت صحت عامه، میگویند که این وزارت در همکاری با همکاران بینالمللیاش تمامی اقدامات عملی را برای پیشگیری از انتشار ویروس پولیو در نظر دارد و همهی کودکان بازگشته را واکسین ضد بیماری فلج کودکان (پولیو) کرده است.
عبدالقدوس بریالی، رییس مرکز ملی اضطراری عملیاتی محو پولیو در وزارت صحت عامه، به سلاموطندار میگوید که کودکان بازگشته از پاکستان در هر دو سوی مرز از سوی تیمهای سیار واکسین ضدپولیو دریافت میکنند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
او میافزاید: «ورود مهاجران افغان از پاکستان، میتواند تهدیدی برای برنامه باشد؛ اما خوشبختانه وزارت صحت عامه همراه شرکای بینالمللی خود به سرحد میرود تا به کودکان در هر سنی واکسیناسیون فلج اطفال بدهد. اقداماتی در تمام مرزها برای کاهش تهدید این ویروس است تا هر فرد واکسیناسیون دریافت کنند. وزارت صحت عامه با سازمانهای همکار بینالمللی خود مانند سازمان جهانی صحت، یونیسف و غیره، به تلاشهای خود ادامه میدهد.»
سازمان جهانی بهداشت، دوشنبه در اظهاراتی گفته که بازگشت ۶۰۰ هزار مهاجر بیمدرک افغان از پاکستان، تهدیدی برای دستآوردهای پیشگیری از فلج کودکان در افغانستان است. این سازمان، همچنان نگرانی کرده است که شماری از کودکان بازگشته بدون واکسیناسیون نیز باقی مانده اند.
در همین حال، شماری از مهاجران بازگشتهی افغان از پاکستان، به سلاموطندار میگویند که کودکان شان دو تا سه بار واکسین ضد بیماری فلج کودکان دریافت کرده اند.
احمدالله، مهاجر بازگشتهی افغان از پاکستان، میگوید: «فعلاً هستیم؛ کودکان ما ماه یک بار واکسین میشوند. کودک ما در تورخم هم واکسین شد؛ این جا هم واکسین شد؛ در کمپ/اردوگاه هم که هستیم، واکسین میشوند.»
خوانی، دیگر مهاجر بازگشتهی افغان از پاکستان، نیز میگوید: «شش کودکم در آن جا هم واکسین دریافت کردند و این جا که وارد افغانستان نیز شدیم، در تورخم واکسین شدند.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
افغانستان و پاکستان، تنها کشورهایی اند که پولیو در آنها به گونهی کامل محو نشده؛ اما اخیراً معاون اداری ریاستالوزرا گفته که این ویروس در سراسر افغانستان به گونهی کامل از بین رفته است.
با این که افغانستان در سال روان میلادی گواه ثبت رویداد جدید ویروس پولیو نبوده؛ اما از آغاز ۲۰۲۴ دو مورد مثبت بیماری فلج کودکان در پاکستان ثبت شده است.