همزمان با توافق پاکستان مبنی بر افزایش عبورومرور موترهای باربری از گذرگاه تورخم از ۵۰۰ موتر به ۹۰۰ موتر در روز، مسئولان در اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان با استقبال از این طرح، آن را سودمند میدانند و میگویند که اگر این توافق عملی شود، از تردد بیش از اندازهی موترهای باربری در دو سوی مرز کاسته میشود.
خانجان الکوزی، معاون اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان، میگوید که اگر جانب پاکستانی طرح سرعت در رفتوآمد موترهای باربری از گذرگاه تورخم را عملی کند، از یک سو تراکم موترهای باربری در دو سوی مرز کاهش مییابد و از سویی هم، اموال به وقت میرسد و از خرابی اموال نیز جلوگیری میشود.
او میافزاید: «اخیراً تراکم موترها زیاد شده؛ روزانه به شکل نرمال از ۵۰۰ تا ۶۰۰ لاری از یک سو به سوی دیگر عبور میکند. این اکتفا نمیکند، خصوصاً پیشنهاد افغانها بوده موترهایی که از کراچی آمده و این جا خالی شده، پس باید زود برود سر شان مالیهی اضافی نیاید. این کار خوب است، ما استقبال میکنیم، به سود دو طرف است.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
نقیبالله صافی، مسئول اتاق مشترک تجارت و صنایع افغانستان و پاکستان، میگوید که پیش از این موترهای باربری هفت تا هشت روز در دو سوی مرز برای عبور از گذرگاه انتظار میکشیدند.
او میافزاید: «قسمی که ما میبینیم از تورخم شروع تا پیشاور لاریهای مال ایستاد است تا تورخم باز شود و ما برویم. باید این کار سرعت میگرفت؛ آنهایی که از پاکستان به افغانستان میآیند، مثال یک لاری که از پیشاور به تورخم حرکت میکند، در هشت روز و یک هفته میرسد. اینها تا عبور کنند، از مبدا به مقصد یا افغانستان میرسد. اگر عملی شود، این یک سیگمنت مثبت است و در تورخم بیروبار کم میشود. زیاد وقت این گونه میشود که توافق میشود؛ اما عملی نمیشود.»
مسئول اتاق مشترک تجارت و صنایع افغانستان و پاکستان، تأکید میکند که در دو سال پسین، روند عبورومرور موترهای باربری از گذرگاه تورخم میان افغانستان و پاکستان، از ۲۰۰۰ به ۴۰۰ تا ۵۰۰ موتر در روز کاهش یافته بود.
کمیتهی مشترک مدیریت مرزی افغانستان و پاکستان در گمرک تورخم، روز پنجشنبهی هفتهی گذشته با حضور مقامهای بلندرتبهی دولت پاکستان و اعضای بخش خصوصی این کشور، در پیوند به حل مشکلات تاجران دو کشور، رفع مشکلات سد راه تاجران دو کشور و برداشتن موانع سر راه تجارت دوجانبهی پاکستان و افغانستان، نشستی را در این کشور برگزار کردند.
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
ضیاءالحق سرحدی، رییس اتاق مشترک تجارت افغانستان و پاکستان، به سلاموطندار میگوید با این که در این نشست از جانب افغانستان نمایندهای حضور نداشت؛ اما این تصمیم بر افزایش روند ترانزیت میان دو کشور نیز سودمند است؛ در حالی که اخیراً تجارت میان دو کشور از ۲.۵ میلیارد دالر به گونهی چشمگیری کاهش یافته است.
او میافزاید: «در این نشست در بارهی تمام مشکلاتی که در برابر تجارت از راه تورخم وجود داشت، صحبت صورت گرفت؛ البته در این نشست مشکلاتی که در دو طرف یعنی افغانستان و پاکستان بود، صحبتها صورت گرفته است. از جانب پاکستان مقامهای بلندرتبه در این نشست حضور داشتند، قبلاً ما با افغانستان به ارزش ۲.۵ میلیارد دالر تجارت داشتیم و هماکنون این تجارت به گونهی چشمگیری کاهش یافته است. در این نشست توافق شده که حداقل روزانه باید تا ۹۰۰ لاری میان دو کشور رفتوآمد کند.»
گفتنی است که پیش از این طرح، اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان به سلاموطندار گفته بود که در ۲۰۲۳ صادرات افغانستان به پاکستان به دلیل ایجاد برخی از چالشها از سوی این کشور بر تاجران، تا ۲۰ درصد کاهش یافته است.