در حالی که هیئت امارت اسلامی به ریاست نورالدین عزیزی، سرپرست وزارت صنعت و تجارت، سرگرم دیدارها با مقامهای قزاقستان است، مسئولان در این وزارت اعلام میکنند که تلاش میشود زمینههای دادوستد بازرگانی با قزاقستان را تا سقف سه میلیارد دالر در سال افزایش دهند.
آخوندزاده عبدالسلام جواد، سخنگوی وزارت صنعت و تجارت حکومت سرپرست، به سلاموطندار میگوید که علاقهمندیهایی نیز از سوی قزاقستان در این راستا با هیئت امارت اسلامی شریک شده است.
آخوندزاده، در این باره میافزاید: «به سقف سه میلیارد دالر که گفتیم، دو طرف آمادگی دارند. ما میتوانیم هم جذب سرمایه بکنیم و هم میتوانیم در داخل خود قزاقستان زمینهی سرمایهگذاری سکتور خصوصی ما را مهیا بکنیم.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
سخنگوی وزارت صنعت و تجارت، تأکید میکند که یافتن مسیر بدیل به مسیر پاکستان برای صادرات افغانستان به ویژه صادرات میوهی تازه، هدف دیگری است که هیئت امارت اسلامی سرگرم چانهزنیها روی آن در قزاقستان است.
این در حالی است که امارت اسلامی، نمایشگاه محصولات صنعتی و تجارتی افغانستان را نیز در شهر آلماتی قزاقستان برگزار کرده و در کنار این، نشستی نیز به منظور تواصل اقتصادی میان افغانستان و قزاقستان برگزار شده است.
با این وجود، امارت اسلامی میگوید که در سه سال گذشته میزان تجارت با قزاقستان به ویژه صادرات به این کشور، به گونهی چشمگیری رشد داشته؛ طوری که میزان صادرات افغانستان به قزاقستان، از پنج میلیون دالر در سال نخست حاکمیت امارت اسلامی به ۳۸ میلیون دالر در سال گذشته افزایش یافته است.
آخوندزاده عبدالسلام جواد، تأکید میکند: «در بخش صادرات ما در سال ۱۴۰۰ به قزاقستان پنج میلیون دالر صادرات داشتیم، با دید و وادیدها در ۱۴۰۱ ما ۱۱ میلیون دالر صادرات داشتیم و در سال گذشته خوشبختانه ۳۸ میلیون دالر صادرات به قزاقستان داشتیم.»
آگاهان، افزایش میزان دادوستد بازرگانی میان افغانستان و قزاقستان تا سه میلیارد دالر را هدف بلندپروازانهای، میپندارند و تأکید دارند که دستیابی به این هدف، تلاشهای بیشتری را میطلبد.
به باور ضیا شفایی، استاد دانشگاه، قزاقستان نسبت به افغانستان بیشتر در رشد تجارت به این میزان علاقهمند است. «این یک پلان است در آینده که حجم تجارت به سه میلیارد دالر برسد. این یک هدف بلندپروازانه است؛ رسیدن به آن هم خیلی آسان نیست.»
آگاهان، نیز نسبت به برآیند استفادهی بیشتر از مسیر آسیای مرکزی برای صادرات افغانستان و تأمین روابط بهتر اقتصادی با کشورهایی چون قزاقستان، خوشبین اند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
ضیا شفایی، استاد دانشگاه، در این باره میگوید: «برای افغانستان وابستگی به آسیای میانه و قزاقستان مزیت هم دارد. افغانستان قبلاً خیلی وابسته به پاکستان بود و برای همین وابستگی پاکستان همیشه بندر تورخم و دیگر مسیرها را میبندد.»
جنت فهیم چکری، آگاه مسائل اقتصادی، نیز در این باره میگوید: «روابط تجاری بین افغانستان و قزاقستان بسیار مؤثر و مفید برای رشد اقتصادی است و همچنان برای تأمین روابط سیاسی هم بسیار مفید است.»
گفتنی است که امارت اسلامی در سه سال گذشته در صدد گسترش روابط اقتصادی افغانستان با کشورهای آسیای میانه است؛ تلاشهایی که با چالشهایی مانند نبود زیربنا و چالشهای بانکی روبهرو است.