استخراج غیرقانونی و غیرمعیاری طلا در تخار هرازگاهی از کارگران کشته و زخمی میگیرد که به تازگی، سه کارگر در اثر فروریختن یک معدن طلا در این ولایت جان باختند.
این رویداد چهارشنبه، ۱۹ میزان، در منطقهی «هموارسای» ولسوالی خواجهغار تخار هنگامی که کارگران در عمق ۶۰متری زمین در یک معدن طلا در حال کار بودند، رخ داده است.
محبوبالله، کارگر معدن و یکی از همکاران جانباختگان، میگوید که آنها به دلیل بیکاری و ناداری ناچار اند در این معدنها کار کنند و از سویی هم، با خطر ازدستدادن جان شان روبهرو شوند. او میافزاید: «ما تقریباً ۵۶ تا ۶۰ متر زمین را کندنکاری میکنیم و بعد از آن جغل میآید، بعد تونل میسازیم و سپس هشت تا ۱۲ نفر در همان جا کار میکنیم. مجبوریم برای نفقه و روزگار؛ چون بیکاری است. بعضی روزها ۱۰۰ تا ۳۰۰ افغانی پیدا میکنیم و بعضی روزها هم دست خالی برمیگردیم.»
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
حمیدالله، از نزدیکان یکی از قربانیان فروریزی معدن طلا در تخار، نیز میگوید که وضعیت زندگی کارگران معدن رقتبار است و حکومت باید به آنها توجه جدی کند. او، میگوید: «خواست ما این است که به خانوادههایی که بیبضاعت اند، توجه شود؛ چون بیکار اند و وضعیت شان خراب؛ زمینهی کار برای شان فراهم شود تا مجبور نشوند با این خطر در زیر زمین کار کنند.»
در همین حال، عبدالناصر حقانی، رییس معادن و پترولیم تخار، با تأیید استخراج غیرقانونی و غیرمعیاری معدنها از سوی باشندگان منطقهی هموارسای، به سلاموطندار میگوید: «ما بارها برای شان گفتیم که این کار را نکنند؛ اما چون شدت فقر زیاد است، مردم خود را به آن مصروف میکنند و ما عایدی هم از آنها جمعآوری نمیکنیم.»
با این حال، مسئولان در وزارت معادن و پترولیم، میگویند که تلاش دارند از استخراج غیرقانونی و غیرمعیاری معدنها جلوگیری کنند؛ زیرا به گفتهی آنها، استخراج غیرقانونی و غیرمعیاری معدنها از علتهای اصلی مرگومیر کارگران معدن به شمار میرود.
همایون افغان، سخنگوی این وزارت، میگوید: «قبلاً زیاد معادن به گونهی خودسرانه استخراج میشد و این خودش باعث مرگومیر بیشتر میشد. تلاش نهایی ما این است که تمام معدنهای افغانستان به گونهی قانونی و معیاری استخراج شود و تا حد زیادی این را کنترل کردهایم.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
هرچند مسئولان وزارت معادن و پترولیم در بارهی این که در قرارداد استخراج معدنها با شرکتهای پیمانکار، به چه اندازه مصونیت جانی کارگران را مدنظر گرفته اند، چیزی نمیگویند؛ اما تأکید میکنند که به این مسئله توجه جدی دارند.
پیش از این، مسئولان ریاست معادن تخار، گفته بودند که در پنج ماه ۳۰ کارگر در این ولایت، در اثر ریزش معدنهای طلا جان باخته اند.
بر اساس آمار مسئولان محلی تخار، در سال ۱۴۰۱ نیز ۱۰۰ کارگر در اثر کندنکاریهای غیرحرفهای معدنهای طلا در این ولایت، جان باخته بودند.