در بیش‌تر از دو سال گذشته که امارت اسلامی بر افغانستان حاکم شده است، چهره‌های سیاسی حکومت پیشین در گوشه‌وکنار جهان متواری شده‌ اند.

شماری از این چهره‌ها در کشورهایی که در آن مقیم اند، گه‌گاهی برخی از فعالیت‌های سیاسی را روی دست می‌گیرند و این فعالیت‌ها به اشتراک در برخی نشست‌ها، ایجاد جریان‌های سیاسی و برگزاری نشست‌های آنلاین خلاصه شده است.

با این حال، برخی از کشورها اعلام کرده اند که از فعالیت‌های نظامی و همین گونه سیاسی در برابر حکومت سرپرست در خاک افغانستان اجازه نمی‌دهد. پیش از این امریکا، بریتانیا و ترکیه از پشتیبانی‌نکردن خود شان از هر گونه فعالیت نظامی در افغانستان خبر داده بودند.

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

امارت اسلامی گفته که سفیر ترکیه در کابل، در هژدهم جنوری سال جاری در دیدار با محمد عبدالکبیر، معاون سیاسی ریاست‌الوزرا، از اجازه‌ندادن کشورش به هر گونه فعالیت در برابر امارت اسلامی وعده داده؛ چیزی که حکومت ترکیه به گونه‌ی رسمی آن را تأیید نکرده است.

به تازگی هم گفته می‌شود که یک چهره‌ی سیاسی مخالفت امارت اسلامی به نام عیسا محمدی در ایران زیر فشار حکومت این کشور قرار گرفته و ممنوع‌الخروج شده است. ذبیح‌الله مجاهد، سخن‌گوی امارت اسلامی، در واکنش به این رویکردها از کشورها می‌خواهد که به فعالیت‌های ضد امارت اسلامی در کشور شان اجازه ندهند.

مجاهد در این باره به سلام‌وطندار می‌گوید: «کشورها به خاطر حفظ ثبات و امنیت افغانستان به هیچ جهتی که مخالف ثبات و امنیت و مخالف نظامی فعلی باشد، اجازه ندهند؛ چون این به نفع کشورها و ثبات و امنیت در منطقه است. ما می‌خواهیم برای ثبات منطقه هم‌کاری کنیم؛ پس نباید به کسانی که مخالف ثبات و امنیت هستند، اجازه‌ی فعالیت بدهند.»

با این همه، آگاهان باور دارند که کشورها هم‌اکنون آماده‌ی سرمایه‌گذاری روی جنگ و جبهه‌های مختلف در کشور نیستند و از این فرصت بایستی حکومت سرپرست افغانستان برای تأمین ثبات دایمی در کشور استفاده کند.

آنان تأکید دارند که ضدیت‌های حکومت سرپرست با جهان و تمکین‌نکردن به خواست‌های ملی و بین‌المللی برای ایجاد یک حکومت، سبب شده است که هنوز از این رویکرد جهان در برابر افغانستان به گونه‌ی درست بهره برده نشود.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

بلال فاطمی، آگاه روابط بین‌الملل، در این باره می‌گوید: «این رویکرد کشورها برای طالبان، برای ابد نیست. ما مشوره دادیم که از این موقع طالبان استفاده و مشکلات داخلی و خارجی افغانستان را حل کنند و نگذارند که این فرصت از دست شما برود و کشورها مخالفان شان را تقویت کنند؛ چون یک حرکت جزئی امریکا و غربی‌ها در این مورد می‌تواند تغییراتی را به وجود آورد.»

ولی فروزان، دیگر آگاه روابط بین‌الملل، نیز در این باره می‌گوید: «این کشورها می‌دانند که بروند به مخالفان سیاسی طالبان نزدیکی بکنند و به آن‌ها دفتر بدهند و اجاره‌ی فعالیت سیاسی بدهند. این به ضرر خود شان است.»

گفتنی است که در بیش‌‌تر از دو سال گذشته با این که برخی از کشورها تعاملاتی را با امارت اسلامی روی دست گرفته؛ اما تا کنون هیچ کشوری این حکومت را به رسمیت نشناخته‌ و این مورد را نیازمند رعایت خواست‌های جهانی دانسته؛ خواست‌هایی که امارت اسلامی برای عملی‌کردن آن از خود هیچ انعطافی تا کنون نشان نداده است.

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: