ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت سرپرست، پذیرش اعتمادنامهی بلال کریمی، سفیر این حکومت در چین از سوی رییسجمهور چین را یک دستآورد مهم خواند.
مجاهد میگوید: «یک کشور مهم مثل چین زمانی که اعتمادنامهی سفیر افغانستان را میپذیرد، نشان میدهد که روابط بین دو کشور، به حالت عادی برگشته و این به دنبال خود پیشرفتهایی در بخشهای دیگر مثل بخش اقتصاد را دارد که به هر دو کشور مفید خواهد بود.» مجاهد، میگوید که انتظار دارد، کشورهای دیگر نیز رویکرد چین را در برابر امارت اسلامی دنبال کند.
اسدالله بلال کریمی، روز گذشته –سهشنبه، ۱۰ دلو- اعتمادنامهی خود به عنوان سفیر امارت اسلامی در چین را به رییسجمهور این کشور تقدیم کرد.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
چین، نخستین کشوری است که اعتمادنامهی سفیر حکومت سرپرست را به گونهی رسمی پذیرفته است.
در همین حال، متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجهی امریکا در واکنش به پذیرش اعتمادنامهی سفیر حکومت سرپرست از سوی رییسجمهور چین، از حکومت این کشور خواستار وضاحت در مورد پالیسیاش در برابر حکومت سرپرست شده است.
مجاهد اما با انتقاد از رویکرد امریکا در برابر حکومت سرپرست، مدعی است که امریکا تأثیرگزاری خود را در منطقه از دست داده؛ اما با این هم، مشکلاتی را در برابر بهرسمیتشناسی امارت اسلامی ایجاد کرده است. او، میافزاید: «این که چین روز گذشته یک اقدامی را کرد و دیگر کشورها هم به تعقیب این، اقداماتی خواهند داشت، نشان میدهد که امریکا اثرگزاریای که بالای کشورها و منطقه داشت، باقی نمانده است.»
آگاهان سیاسی و روابط بینالملل، پذیرش اعتمادنامهی سفیر حکومت سرپرست، از سوی چین را برخاسته از رویکرد اقتصادیمحور حکومت این کشور میداند.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
ولی فروزان، آگاه روابط بینالملل به سلاموطندار میگوید: «چین نخستین کشوری است که این قدم را برداشته است. تفاوتی که چین نسبت به دیگر کشورها دارد، این است که چین یک دیدگاه اقتصادی دارد در مورد افغانستان.»
مجددالدین خراسانی، دیگر آگاه روابط بینالملل، میگوید؛ با این که پذیرش اعتمادنامهی سفیر حکومت سرپرست از سوی رییسجمهوری چین، میتواند روی رویکرد کشورهای همسو با چین اثر بگذارد، اما بهرسمیتشناسی امارت اسلامی، نیازمند یک اجماع منطقهای است. او، میافزاید: «فکر نمیکنم چین به تنهایی به رسمیت بشناسد؛ چون تا زمانی که یک اجماع منطقهای صورت نگیرد، این به آسانی اتفاق نمیافتد.»
رییسجمهور چین، روز گذشته در یک برنامهی رسمی، اعتمادنامهی سفیران ۴۱ کشور را پذیرفت.