گروه کاری زنان، صلح و امنیت با ۱۰ سازمان حقوقبشری دیگر، در نامهای به آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، نوشته اند که حقوق زنان افغان باید در نشستی که در دوحه برگزار میشود، در اولویت قرار گیرد و آنها در این نشست حضور معنادار داشته باشند.
در بخشی از این نامه آمده است: «ما میخواهیم از فرصتی که در نشست دوحه فراهم شده است، استفاده شود. فرستادهی ویژهی سازمان ملل که در این نشست برای افغانستان انتخاب میشود، باید سابقهی قوی در زمینهی حقوق بشر و زنان داشته باشد، محرومیتها بر زنان نیز لغو شود.»
گروه کاری زنان، صلح و امنیت، سازمان عفو بینالملل، مرکز جهانی عدالت، دیدبان حقوق بشر، شبکهی جهانی زنان صلحساز، از مهمترین سازمانهای نویسندهی این نامه هستند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
در سوی دیگر، فعالان حقوق زن نیز، خواستار اشتراک معنادار و بیطرفانهی زنان در نشست دوحه اند.
حمیرا فرهنگیار، فعال حقوق زن، میگوید که حضور نمایندهای از زنان در نشست دوحه میتواند بر نتیجهی این نشست مؤثر باشد. او میافزاید: «حضور نمایندهای از زنان در نشست دوحه را ضروری میدانیم، اما زنانی که در بیرون استند یا طرفدار گروهی استند، نباید نماینده باشند؛ بل کسانی که به گونهی واقعی از حق زنان افغان دفاع کرده، باید نماینده باشند.»
زرغونه ولی، دیگر فعال حقوق زن، نیز میگوید: «اگر بانوانی که در خارج هستند، زنانی که نه پروژهای بل؛ آنهایی که به گونهی واقعی از حقوق زنان دفاع میکنند، در این نشست اشتراک کنند، ممکن آماده نباشند که در این نشست شرکت کنند.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
با این حال، ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت سرپرست امارت اسلامی، ادعاها در بارهی نقض حقوق زنان در افغانستان را، رد میکند و میگوید که سازمانهای بیرونی نباید هر بار از مسئلهی زنان استفادهی ابزاری کنند.
او میافزاید: «هر جامعه از خود مشکلات دارد که ما برای راه حل آن کوشش میکنیم، اما متأسفانه ادارهها و سازمانها از موضوع خانمها استفاده میکنند و این را ابزار قرار دادند و آن را به عنوان ابزار فشار قرار میدهند.»
این در حالی است که هدف از برگزاری نشست دوحه، بحث در بارهی چهگونگی افزایش مشارکت بینالمللی در بارهی افغانستان به گونهی ساختارمند و همآهنگ با درنظرگرفتن توصیههای ارزیابی مستقلانه از افغانستان، گفته شده است.