سازمان بینالمللی مهاجرت، روز گذشته (چهارشنبه، ۸ حمل) با پخش بیانیهای در حساب کاربری اکس خود، گفته که از ۲۰۲۱ تا کنون به ویژه با بازگشت مهاجران، منابع درآمدزایی بیشتر شهروندان افغانستان، کاهش یافته یا از بین رفته است.
این سازمان، تأکید کرده که بازگشت اجباری مهاجران افغان از کشورهای همسایهی افغانستان، بحران بیکاری را شدیدتر و بیشترین آسیب را نیز به زنان و کودکان وارد کرده است.
منصور و گلآقا، دو شهروندی که به تازگی از پاکستان و ایران بازگشته اند، میگویند بیکاری سبب شده است که نتوانند نیازهای خوراکی و بهداشتی خانوادههای شان را فراهم کنند.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
منصور میافزاید: «سه ماه میشود بازگشتهایم؛ در فامیل نُه نفر هستیم و سرپرستی نیز به گردن من است. در پاکستان بودم؛ خوب بود روزمزدی میکردیم، یک چیزی به دست میآمد. از وقتی که به افغانستان بازگشتهایم، کاروبار نیست؛ ۳۰۰۰ افغانی کرایهی خانه میدهم؛ کودکانم از درسخواندن ماندند؛ من توان مصرف مکتب آنها را ندارم.»
گلآقا نیز میافزاید: «بعد از این که دیگر اعضای خانوادهی ما را از ایران ردمرز کردند، بقیهی ما هم ناچار شدیم به کشور بیاییم. آن جا در رستوارنت کار میکردم؛ یک مصرف خانهی ما میشد. فعلاً سهچرخه دارم؛ درآمدم سطحش خیلی پایین آمده است؛ توان تهیهی امکانات زندگی را ندارم.»
پس از رویکارآمدن امارت اسلامی، کار ۷۵۰۰ پروژهی توسعهای جامعهی جهانی در افغانستان متوقف شده است و بسیاری از شهروندان نیز شغل شان را از دست داده و به جمع ناداران پیوسته اند.
با این حال، ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت سرپرست امارت اسلامی، میگوید که در بیشتر از دو سالونیم گذشته، منابع اقتصادی زیادی به هدف کارآفرینی احیا شده است و حالا نیز تلاش میشود ظرفیتهای کاری در افغانستان افزایش یابد.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
او میافزاید: «مشکلات اقتصادی و بیکاری، از موضوعاتی است که از زمان جنگ باقی مانده. امارت اسلامی پس از رویکارآمدن، منابع زیاد اقتصادی را احیا کرده که به بسیاری از مردم زمینهی کار پیدا شده. ۱۵۰ هزار افغان در بخشهای معادن مصروف کار شدند؛ پروژههای بزرگ آغاز شده. هنوز در تلاشیم که ظرفیتهای بیشتر کاری برای مهار بیکاری در کشور به میان بیاید.»
سازمان بینالمللی مهاجرت، در حالی از افزایش سطح بیکاری و شدت این وضعیت با بازگشت صدها هزار مهاجر به کشور نگرانی میکند که وزارت امور مهاجرین و عودتکنندگان میگوید نزدیک به دو میلیون تن در یک سال اخیر به کشور بازگشته اند.
بر اساس آمار شریکشده از سوی وزارت امور مهاجرین و عودتکنندگان به سلاموطندار، در یک سال پسین یک میلیون و ۸۱۶ هزار و ۵۹۰ تن از کشورهای همسایه به گونهی اختیاری یا اجباری به کشور بازگشته اند و از این میان تا کنون، به بیش از ۱۶ هزار تن فرصتهای شغلی و زمینههای آموزشی فراهم شده است.