وزارت صنعت و تجارت حکومت سرپرست، اعلام کرده که افغانستان در پنج ماه نخست سال روان خورشیدی به ارزش چهار میلیارد و ۶۰۰ میلیون دالر دادوستد بازرگانی با کشورها داشته است که از این میان حدود چهار میلیارد و ۹۱ میلیون دالر آن را واردات و ۵۰۹ میلیون دالر آن را صادرات تشکیل می‌دهد.

بر بنیاد آمار ارائه‌شده از سوی وزارت صنعت و تجارت حکومت سرپرست، میزان صادرات افغانستان در پنج ماه نخست سال روان خورشیدی نسبت به زمان مشابه آن در سال پیش، ۱۰ درصد کاهش یافته ‌است.

آخوندزاده عبدالسلام جواد، سخن‌گوی وزارت صنعت و تجارت، به سلام‌وطندار می‌گوید که پابندنبودن پاکستان به توافق‌های بازرگانی دوجانبه، دلیل اصلی کاهش صادرات افغانستان در سال روان است.

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

او می‌افزاید: «این در حالی است که در پنج ماه نخست سال ۱۴۰۲، صادرات کشور در حدود ۵۶۸ میلیون دالر و واردات حدود سه میلیارد و ۲۱۱ میلیون دالر بوده که نسبت به سال قبل ۱۰ درصد کاهش صادرات را نشان می‌دهد. دلیل عمده‌ی کاهش صادرات کشور عدم پابندی پاکستان به توافقات تجارتی میان دو کشور عنوان شده است.»

بر بنیاد اطلاعات وزارت صنعت و تجارت، در پنج ماه نخست سال روان خورشیدی بیش‌ترین صادرات افغانستان به پاکستان، هند، امارات متحده‌ی عربی، قزاقستان، اوزبیکستان، ایران، ترکیه، چین، عراق، قرقیزستان، ایالات متحده‌ی امریکا، عربستان سعودی، اسپانیا، هالند، روسیه، آلمان، بلجیم، انگلستان و کانادا انجام شده است.

افغانستان در این سال بیش‌تر پنبه، هنگ و تخم هنگ، زغال‌سنگ، کشمش، نوشیدنی‌های غیرالکلی، زعفران، سنگ‌های معدنی، شمش سرب، آب‌میوه، مغز بادام، پیاز، دیگر گیاهان طبی، زیره‌ی سیاه و انجیر خشک، صادر کرده ‌است.

مسئولان اتاق مشترک تجارت و صنایع افغانستان و پاکستان، می‌گویند که روند تجارت افغانستان با پاکستان با مشکلات سیاسی و امنیتی هم‌راه شده‌ است و این آینده‌ی تجارت با پاکستان را سال‌ به سال با چالش روبه‌رو می‌کند.

نقیب‌الله صافی، رییس اتاق مشترک تجارت و صنایع افغانستان و پاکستان، به سلام‌وطندار می‌گوید: «مشکلات سیاسی، نظامی و مشکلات داخلی پاکستان گاهاً سبب بندشدن راه می‌شود و این در طویل‌المدت در تجارت دوجانبه تأثیر منفی گذاشته ‌است؛ مثلاً در سال ۲۰۱۴ میلادی ما تقریباً سه میلیارد دالر با پاکستان دادوستد داشتیم و این رقم سال‌ به سال کم شده می‌رود.»

مشکل‌آفرینی‌های پاکستان در روند صادرات افغانستان، در حالی سبب کاهش آن شده که از ۲۰ روز به این‌ سو کامیون‌های پُر از محصولات صادراتی افغانستان در این کشور به دلیل تنش‌های قومی، با مشکل روبه‌رو شده‌ است.

رییس اتاق مشترک تجارت و صنایع افغانستان و پاکستان، در این باره می‌افزاید: «ما تقاضا داریم این مشکلات حل شود؛ مثلاً حالا قوم کوکوخیل در پاکستان راه را بند کرده است و باید این درک شود. این یک راه معمولی پاکستان نیست که بند شده است؛ بل که راه تجارت دو کشور بند شده‌ است.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

با این حال، آگاهان مسائل اقتصادی، پیشنهاد می‌کنند که برای جبران کاهش صادرات افغانستان در آینده‌ها، بایستی روی تقویت تولیدات در داخل، یافتن مسیر بدیل برای صادرات و حل چالش‌های موجود در مسیر پاکستان تمرکز شود.

عبدالنصیر رشتیا، آگاه مسائل اقتصادی، می‌گوید: «نیاز است که ما اول کارهایی را در داخل کشور انجام دهیم؛ بعد روی راه‌های بدیل فکر کنیم. اگر ما چیزی به صادرات نداشته باشیم، راه‌ها به درد نمی‌خورد؛ مثلاً عمده‌ترین محصول صادراتی ما محصولات زراعتی است که ما نتوانستیم برای مدیریت این محصولات سردخانه‌ها بسازیم.»

گفتنی است که افغانستان هم‌اکنون برای صادرات بیش‌تر به مسیر پاکستان وابسته است و تلاش‌ها برای استفاده از مسیرهای بدیل تا کنون نتیجه‌ی درشتی به هم‌راه نداشته است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: