مسئولان در وزارت زراعت، آبیاری و مالداری حکومت سرپرست، میگویند که در سال روان خورشیدی از ۲.۱۴ میلیون هکتار زمین زیر کشت گندم در کشور، پنج میلیون متریک تُن گندم برداشت شده که میزان برداشت آن در مقایسه با سالهای گذشته ۱۳ درصد افزایش داشته است.
مصباحالدین مستعین، سخنگوی وزارت زراعت، آبیاری و مالداری، میگوید که هماکنون افغانستان به گونهی مجموعی به هفت میلیون متریک تُن گندم نیاز دارد که تنها پنج میلیون متریک تُن آن از داخل کشور تأمین میشود و بیش از یکونیم میلیون متریک تُن دیگر باید از خارج وارد شود.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
او میافزاید: «نیازمندی مردم به گندم بیشتر است. در سال نخست بازگشت امارت اسلامی به قدرت، حاصلات گندم به ۳ تا ۳.۵ میلیون متریک تُن میرسید. اکنون پس از سه سال، با نزدیکشدن به هدف، این رقم به پنج میلیون متریک تُن رسیده است. مساحت کشتزارهای گندم نیز نسبت به سال گذشته ۶.۴ هکتار افزایش یافته و نیازمندی افغانستان به گندم هفت میلیون متریک تُن است که هماکنون پنج میلیون متریک تُن آن از منابع داخلی تأمین میشود و یک میلیون تا بیش از ۱.۵ میلیون متریک تُن دیگر باید از خارج وارد شود.»
در همین حال، شماری از کارشناسان مسائل کشاورزی، میگویند که برای افزایش حاصلات گندم در کشور، باید زراعت افغانستان مکانیزه شود. عبدالعلیم عثمانی، کارشناس مسائل کشاورزی، میگوید که برای خودکفایی افغانستان در زمینهی گندم، باید به کشاورزان برنامههای آگاهیدهی برگزار شود.
او میافزاید: «فعلاً زراعت ما سنتی باقی مانده است. زمانی میتوانیم به خودکفایی برسیم که زراعت خود را مکانیزه کنیم. باید از ماشینآلات استفاده و سیستم آبیاری را به سطح استاندارد تنظیم کنیم. همچنین باید به کشاورزان آموزشهای لازم را بدهیم.»
عبدالباقی روستایی، دیگر کارشناس مسائل کشاورزی، نیز میگوید که تناوب زراعتی، توزیع تخمهای اصلاحشده و معاینهی خاک، از مواردی اند که میتواند حاصلات گندم را در کشور افزایش دهد.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
او میافزاید: «نخست باید از تخمهای بذری استفاده شود که نسبت به تخمهای بومی ما حاصل بیشتری دارند. دوم، مراعات تناوب زراعتی، سوم، بررسی خاک و چهارم، استفاده از ماشینآلات زراعتی. مکانیزهشدن زراعت یک اصل مهم در افزایش تولیدات است و در افغانستان هنوز از وسایل ابتدایی استفاده میشود.»
بر اساس آمارهای وزارت صنعت و تجارت، در سه ماه نخست سال روان خورشیدی ۱۷ هزار متریک تُن گندم از پاکستان، اوزبیکستان، تاجیکستان، روسیه، قزاقستان، هند، ترکمنستان و امارات متحدهی عری به ارزش ۱.۶ میلیون دالر وارد کشور شده است.