در آستانهی روز جهانی «آزادی مطبوعات»، مسئولان در کمیتهی مصونیت خبرنگاران افغانستان، امروز در یک نشست خبری در کابل میگویند با این که وضعیت برای فعالیت رسانهها و دسترسی به اطلاعات در سال جاری به گونهی نسبی بهتر شده است؛ اما مسئولان اقدام جدی و عملی برای حل مشکلات خبرنگاران نکرده اند.
عبدالقدیم ویار، سرپرست این کمیته، میگوید که خبرنگاران در شماری از ولایتها هنوز هم با خلای اطلاعاتی روبهرو اند. او میافزاید: «اطلاعات به خبرنگاران شریک نمیشود و در بیشتر موردها خبر از نشر میماند یا ناقص نشر میشود؛ خواست ما این است که سرنوشت قانون رسانههای همگانی باید مشخص و میکانیزمها برای حمایت از رسانهها ایجاد شود.»
در سوی دیگر، شماری از خبرنگاران و مسئولان رسانهها، در این نشست خواستار خواستار تصویب قانونهای رسانههای همگانی و دسترسی به اطلاعات اند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
آنان، میافزایند که تصویبنشدن قانون رسانههای همگانی رسانهها و خبرنگاران را با مشکل روبهرو کرده است.
ذبیحالله سادات، رییس یکی از رسانههای تصویری، میگوید که اعتمادسازی و گفتوگو از روشهای کارا برای همکاری بیشتر مسئولان حکومتی با رسانهها است.
او میافزاید: «باید اعتمادسازی شود؛ هنوز هم اقدام عملی برای حل چالشها انجام نشده است؛ برخی تغییرهای مثبت آمده؛ مسولان در گذشته این فرصت را به ما نمیدادند که با آنها صحبت کنیم؛ حالا میبینیم که قناعت دادیم؛ فضای اعتماد حاکم شده و نیاز است در این زمینه بیشتر کار شود.»
شماری از خبرنگاران اما از دسترسینداشتن به اطلاعات دقیق و به موقع شکایت دارند.
فرحناز، خبرنگار در یکی از رسانههای تصویری، میگوید که دسترسینداشتن به اطلاعات دقیق کار رسانهای را برای او دشوار کرده است.
او میافزاید: «به اطلاعات دقیق دسترسی نداریم؛ پرسش را پاسخ میدهند؛ اما چیزی را که میخواهیم، آن چیز به دسترس ما قرار نمیگیرد؛ تمام شان یک قسم صحبت میکنند؛ بُعدهای مختلف در گزارش ناقص میماند.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
صدیقه، دیگر خبرنگار نیز، میگوید که اجازهندان به خبرنگاران زن در بعضی از نشستهای خبری هنوز چالش بزرگ در برابر کار آنان است. «متأسفانه شرایط برای رسانهها آن چنان که توقع میرود خوب نیست؛ در بعضی از کنفرانسها اجازه داده نمیشود؛ فرصتهای کاری را برای ما محدود میکند. آزادی بهتر به ما داده شود تا در چهارچوب منظم کارهای خود را پیش برده بتوانیم.»
بر اساس آمار کمیتهی مصونیت خبرنگاران افغان، حضور زنان در رسانه در مقایسه با سال گذشته ۱۷ درصد و حضور مردان ۱۰ درصد افزایش داشته است.
این در حالی است که امارت اسلامی بارها گفته است که متعهد به آزادی بیان در چهارچوب ارزشهای اسلامی، منافع ملی و ارزشهای فرهنگی کشور است.