مسئولان کمیتۀ مصونیت خبرنگاران افغانستان، افزایش حملههای هدفمند علیه خبرنگاران در یکماه اخیر را نگرانکننده میدانند و آن را زنگ خطری بر بیشترشدن سوءقصدها علیه جامعۀ رسانهیی میخوانند.
صدیقالله توحیدی، مسئول امور دادخواهی کمیتۀ مصونیت خبرنگاران میگوید که ادامۀ اینگونه حملهها فضای ترس را بر جامعه رسانهیی حاکم خواهد کرد و زمینۀ دسترسی به اطلاعات برای مردم را نیز از بین خواهد برد.
کمیتۀ دادخواهی مصونیت خبرنگاران از مسئولان نهادهای امنیتی میخواهند که امنیت فیزیکی خبرنگاران را تأمین کنند. آقای توحیدی از جامعۀ جهانی نیز میخواهد که در برابر این حملهها خاموش نماند و در کنار گروه بیطرف اطلاعرسانی بیایستد.
خبرنگاران نیز در گفتوگویی با سلاموطندار از افزایش ترورهای هدفمند هممسلکانشان نگرانی میکنند. آنان میگویند که ترور خبرنگاران بر روحیۀشان اثرهای منفی گذاشته است.
نظیفه محبوبی، خبرنگار رادیو آزادی میگوید: «زمانی که من به طرف دفتر میروم به این اراده که با فکر آرام کار کنم، اما زمانی که خبر کشتهشدن یک همکارم میرسد که کاری جز اطلاعرسانی نداشته و هیچگناهی نداشته، بیگمان بر روحیهام تأثیر خود را دارد.»
لیاقت لایق، خبرنگار روزنامۀ اطلاعات روز در این باره میگوید: «ناامنیها و ترور خبرنگاران سالهاست که بر روحیۀ خبرنگاران تأثیرات منفی گذاشته، یکی از تأثیرات بد این است که خبرنگاران در جریان کار آرامش و تمرکز خود را از دست میدهند و نمیتوانند کارشان را پیش ببرند. خبرنگاران از یکسو کار میکنند و از طرف دیگر نگراناند که نکند مورد هدف قرار بگیرند.»
شمار دیگری از خبرنگاران حکومت و مسئولان امنیتی را در پیوند به پیگیری حملهها بر خبرنگاران به سهلانگاری متهم میکنند و میگویند، اگر طراحان حملههای گذشته بر کارمندان رسانهیی شناسایی میشدند، اکنون مردم گواه رویدادهای تازه نبودند.
انیسه شهید، خبرنگار طلوعنیوز میگوید: « بسیار دردناک و ناامیدکننده است که حکومت چرا تاهنوز طراحان حمله را نتوانسته گرفتار کند، اگر طراحان حمله به یما و داعی را پیدا میکرد و کیفر میداد، شاید امروز ملالی زنده میبود.»
نهاد پشتیبان رسانههای آزاد افغانستان یا نی نیز از افزایش نگرانیهای امنیتی در جامعۀ خبرنگاری خبر میدهد و هدف قراردادن خبرنگاران را جنایت بشری میخواند.
این نهاد با نشر اعلامیهیی دولت را در پیوند به شناسایی عاملان حملههای هدفمند بر خبرنگاران به کوتاهی متهم میکند و خواهان شناسایی و به دادگاهکشانیدن عاملان این حملههاست.
طارق آرین، سخنگوی وزارت امور داخله تأمین امنیت خبرنگاران را مهم میداند و تأکید میکند که این وزارت برای بررسی رویدادهای ترور خبرنگاران، اقدامات خود را عملی میکند.
این در حالیست که حوالی ساعت ۷:۰۰ بامداد امروز (پنجشنبه، ۲۰ قوس/آذر) ملالی میوند، گویندۀ تلویزیون خصوصی انعکاس در شهر جلالآباد، مرکز ولایت ننگرهار ترور شد. مسئولان تلویزیون انعکاس میگویند که ملالی میوند و رانندهاش هنگام ورود به دفتر هدف حملۀ مسلحانه قرار گرفته و جان باختند.
تاکنون شخص یا گروهی مسئولیت این حمله را به عهده نگرفته است.
ملالی میوند، دهمین خبرنگار و کارمند رسانهییست که در سال ۲۰۲۰ در جریان کار کشته شدهاند.
گفتنیست حدود یکماه پیش الیاس داعی، خبرنگار رادیو آزادی در نتیجۀ انفجار ماین در شهر لشکرگاه، مرکز ولایت هلمند کشته شد.
به تاریخ هفدهم عقرب امسال یما سیاووش، مشاور روابط عامۀ بانک مرکزی و گردانندۀ پیشین طلوعنیوز نیز با دو تن از همکارانش در انفجار بر موتر حاملشان جان باختند.