قرقیزها، اقلیت قومی افغانستان که در پامیر خرد و بزرگ در ولسوالی واخان بدخشان زندگی دارند، از دسترسینداشتن به ابتداییترین امکانات زندگی از جمله امکانات صحی، ترانسپورتی و مخابراتی شکایت دارند.
سلطانمحمد، شهروند قرقیز در پامیر بدخشان است که گوشهای از مشکلات این مردم را به سلاموطندار بازگو میکند. او با انتقاد از دسترسینداشتن باشندگان پامیر خرد و بزرگ به راههای ارتباطی معیاری، میگوید که بیماران در این دو منطقه، گاهی ناچار میشوند که شبها را برای رسیدن به یک مرکز درمانی راه کنند.
او میافزاید: «به خاطر رفتوآمد، ما با مشکلات زیادی روبهرو هستیم، به خاطر همین آبها ما در این منطقه با استفاده از اسب و دیگر حیوانات مشکلات خود را حل میکنیم. روزهایی شده است که شب مریض را آوردهایم، در راه آبخیزی بوده و تا صبح مریض منتظر مانده است.»
به گفتهی شهروندان قرقیز، دسترسینداشتن به امکانات صحی، میزان مرگومیر را میان آنها افزایش داده است. عبدالحق، یکی دیگر از شهروندان قرقیز، به سلاموطندار میگوید که کمازکم نیمی از مادران و نوزادان قرقیز، به دلیل دسترسینداشتن به امکانات صحی جان میدهند.
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
او میافزاید: «اکنون از نگاه پیشرفت، زندگی، از همهچیز مشکلات داریم. اگر ۱۰ مادر ولادت میکند، چهار یا پنج تن آن باقی میماند و متباقی از بین میرود. یا از ۱۰ طفلی که در یک سال به دنیا میآید، دو یا سه تن آن باقی میماند، متباقی از بین میرود.»
گفتنی است که گزارشهای زیادی از وضعیت بد و زندگی پرچالش باشندگان پامیر خرد و بزرگ پخش شده است؛ اما هنوز این شهروندان سختکوش افغانستان با محرومیتهای کشندهای دستوپنجه نرم میکنند.
از سویی هم، جانبیک کولوبایف، وزیر امور خارجهی قرقیزستان، روز پنجشنبهی هفتهی گذشته، در یک نشست خبری از وضعیت قرقیزها در پامیرهای بدخشان، اظهار نگرانی کرده است.
به باور وزیر خارجهی قرقیزستان، این اقلیت قومی افغانستان اکنون با بیماریهایی روبهرو است که بر اساس گزارشهای تائیدنشده، سبب مرگومیر دستهجمعی آنها شده است.
او گفته است: «گزارشهایی از مرگومیر دستهجمعی قرقیزهای پامیر در اثر احتمال ابتلا به یک ویروس وجود دارد و این موضوع را سفارت قرقیزستان در افغانستان بررسی دارد.»
مسئولان وزارت امور سرحدات، اقوام و قبایل نیز میگویند که در این اواخر، ۱۶ شهروند قرقیز در اثر ابتلا به یک نوع بیماری ناشناخته جان داده اند.
حمدالله فطرت، سخنگوی این وزارت، به سلاموطندار میگوید: «مشکلات زیاد است؛ مثلاً سردی هوا و کمبود اکسیژن از جمله مشکلات است. همین گونه در این اواخر یک نوع بیماری ناشناخته هم در بین آنان زیاد شده است، نمایندهی ما و رییس امور سرحدات، اقوام و قبایل گزارش داد که در این منطقه نزدیک به ۱۶ تن شامل کودکان و زنان، جان داده اند و خیلیها هم مبتلا اند.»
مسئولان وزارت صحت عامه، اما جاندادن باشندگان پامیر بدخشان در اثر ابتلای ویروس خاصی را تأیید نمیکنند و تأکید میکنند که شماری از آنها، به دلیل سردی بیش از اندازهی هوا، جان باخته اند.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
این در حالی است که دومین گروه صحی وزارت صحت عامه در چند ماه پسین، امروز به پامیر رسیده است. پیش از این نیز، هیئتی که از سوی این وزارت به این منطقه اعزام شده بود، مرکزهای درمانیای را در این منطقه فعال کرده است.
شرافت زمان امرخیل، سخنگوی وزارت صحت عامه، به سلاموطندار میگوید که تلاش این وزارت برای رفع مشکلات صحی باشندگان پامیر بدخشان جریان دارد.
او میافزاید: «ما امکانات صحی ششماهه را به این منطقه فعلاً انتقال دادهایم. مردمی که به خدمات صحی فعلاً دسترسی ندارند، به دلیل برفباریها در آن مناطق است که راه را بند کرده است و با آن هم هماکنون نزدیک به ۵۰ درصد مردم به خدمات صحی دسترسی دارند.»
لازم به یادآوری است که قرقیزستان پس از رویکارآمدن امارت اسلامی در افغانستان، روندی را برای انتقال قرقیزهای پامیر به قرقیزستان روی دست گرفته بود و چندی پیش، نزدیک به ۴۰۰ شهروند قرقیز را به این کشور انتقال داده است.