وزارت امور خارجه‌ی ایران، بیانیه‌ای را در باره‌ی ضرورت حل‌و‌فصل مسئله‌ی افغانستان و کوشش برای تسریع مشارکت این کشور در سازوکار جهانی پخش کرده است. این وزارت، در این بیانیه تأکید کرده است که افغانستان کنونی تحمل پذیرش یک ناکامی دیگر را ندارد و برای همین سازمان ملل متحد باید برای حل مسئله‌ی افغانستان گام‌های سازنده و مسئولانه بردارد.

در بیانیه‌ی وزارت خارجه‌ی ایران در این باره آمده است: «ضرورت حل‌وفصل مسئله‌ی افغانستان و کوشش برای تسریع مشارکت این کشور در سازوکار جهانی، ایجاب می‌کند پیش از بنای دوگانگی ساختاری و ایجاد مأموریت‌های تازه؛ با مطالعه‌ی تجارب آزموده‌ی قبلی و ارائه‌ی گزارش عمل‌کردی از آن‌ها، دامنه‌ی تمرکزگرایی در ایفای مسئولیت‌های بین‌المللی در مشورت با محیط همسایگان افغانستان تقویت شود.»

در همین حال، برخی از آگاهان بر این باور اند که نگرانی‌های مشترک کشورهای منطقه از پیامدهای بی‌ثباتی سیاسی، اقتصادی و امنیتی افغانستان و همین‌ گونه اتفاق‌نظر این کشورها مبنی بر حضورنداشتن معنادار و فیزیکی غرب در منطقه، سبب خواهد شد تا یک بلوک تازه‌ای پیرامون افغانستان میان کشورهای منطقه ایجاد شود و این اجماع حتا می‌تواند راه را برای به‌رسمیت‌شناسی امارت اسلامی نیز باز کند.

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

محمدباقر محسنی، آگاه مسائل سیاسی، در این باره بیش‌تر می‌افزاید: «مسئله‌ی امنیت افغانستان و روابط اقتصادی افغانستان و مسائل دیگری مانند مهاجرت بیش‌تر مربوط می‌شود به کشورهای منطقه. بیش‌تر کشورهای منطقه از این موارد متأثر اند. اگر در افغانستان ناامنی باشد، کشورهای منطقه بیش‌ از همه آسیب می‌بینند. برای همین این کشورها تلاش دارند تا مشکلات افغانستان حل شود و در حل این مشکلات هم نقش داشته باشند تا این که از پیامدهای منفی بی‌ثباتی افغانستان به خود شان جلوگیری کنند.»

با این که تا کنون هیچ کشوری امارت اسلامی را به رسمیت نشناخته است؛ اما با آن هم بیش‌تر کشورها و همین گونه سازمان ملل متحد بر ضرورت تعامل با حکومت سرپرست افغانستان تأکید کرده اند.

در تازه‌ترین مورد از این تأکیدها، اندرو میچل، معاون وزارت امور خارجه‌ی بریتانیا، در گفت‌وگویی با روزنامه‌ی انگلیسی ایندیپندنت، گفته است که بریتانیا هم‌اکنون با حکومت سرپرست افغانستان گفت‌وگوی عمل‌گرایانه دارد و بازگشایی سفارت بریتانیا در کابل بی‌آنکه امارت اسلامی از سوی این کشور به رسمیت شناخته شود، در حال بررسی است.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

با این همه، محمود اضطرابی، آگاه روابط بین‌الملل، می‌گوید که در غرب نیز برخی از کشورها به دلیل مجبوریت‌هایی که دارند، در تلاش برقراری روابط دیپلماتیک با افغانستان اند.

اضطرابی می‌افزاید: «دیده می‌شود فعلاً در مورد افغانستان برخی کشورها مثل بریتانیا خیلی هم دنباله‌رو امریکا نیستند و می‌خواهند حداقل روابط دیپلماتیک با افغانستان داشته باشند و سعی می‌کنند در صحنه‌ حضور داشته باشند و مسائلی مانند مهاجرت و کمک‌های بشردوستانه را تعقیب بکنند و در افغانستان نقش داشته باشند.»

گفتنی است که حکومت ایران برای حل مسئله‌ی افغانستان خواهان تشکیل یک گروه تماس منطقه‌ای است تا از این طریق مسائل افغانستان حل‌وفصل شود.

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: