ترافیک هیئتهای پاکستانی، بیش از هر کشور دیگری در دوران امارت اسلامی به افغانستان مزدحم بوده است. در این مدت، دو رییس سازمان استخبارات نظامی پاکستان (آیاسآی) که نهاد تأثیرگذاری در سیاستهای پاکستان است، به کابل سفر داشته و در کنار این خواجه محمدآصف، وزیر دفاع پیشین پاکستان و همین گونه حنا ربانی کهر، وزیر دولت در امور خارجهی پاکستان، نیز در رأس هیئتهایی به کابل سفر داشته اند.
اخیراً هم مولانا فضلالرحمان، رهبر حزب جمعیت علمای اسلامی پاکستان و از چهرههای سیاسی-مذهبی مهم این کشور به کابل و کندهار سفر و با مقامهای امارت اسلامی از جمله رهبر امارت اسلامی، دیدار و گفتوگو کرده است. آگاهان، میگویند که نگرانیهای امنیتی پاکستان، مهمترین علتی است که پای مقامهای سیاسی و امنیتی این کشور را به افغانستان میکشد.
ویس ناصری، آگاه مسائل سیاسی، در بارهی اهمیت مسئلهی امنیتی برای پاکستان در برخورد با افغانستان، میگوید: «تلاش مقامهای امنیتی و سیاسی پاکستان همزمان با تلاش چهرههای مذهبی و سیاسی مثل مولانا فضلالرحمان، برای حفظ امنیت و ثبات پاکستان است و در این راستا میخواهند که حکومت سرپرست افغانستان از تیتیپی حمایت نکند.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
در کنار پاکستان، در بیشتر از دو سال گذشته امارت اسلامی نیز گهگاهی هیئتهایی به پاکستان فرستاده و در این جریان سفر امیرخان متقی به پاکستان و اخیراً هم سفر محمدشیر آخوند، والی کندهار در رأس یک هیئت به پاکستان، از مهمترین سفرهایی بوده که از جانب افغانستان صورت گرفته است.
با این همه، این تلاشهای دیپلماتیک و گفتوگوها تا کنون نتیجهی ملموس در روابط دوجانبه به دنبال نداشته است و مشکلات و نگرانیهای امنیتی، سیاسی و بازرگانی دو کشور هنوز هم وجود دارد و به دلیل همین مشکلات، هماکنون مرز میان دو کشور به روی تزانزیت بسته است.
آگاهان با اشاره به این سفرها و تلاشهای دیپلماتیک میان کابل و اسلامآباد، تأکید دارند که پاکستان در تلاش تحمیل خواستهایش به افغانستان است و همین مسئله سبب ناکامی تلاشهای دیپلماتیک شده است.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
محمود اضطرابی، آگاه روابط بینالملل، در این باره میگوید: «پاکستان هرچند خودش در روزگار امروز دچار خیلی از بحرانها شده؛ اما باز هم نگاه و رویکردش به افغانستان همین دیدگاه سابقه است. در دیپلماسی حقی به افغانستان قایل نیست و فکر میکند که حتماً باید امارت اسلامی از پاکستان تبعیت بکند و خواستهایش را در نظر بگیرد.»
نجیبالرحمان شمال، آگاه مسائل سیاسی، نیز میگوید: «تا زمانی که پاکستان سیاست دوگانهی خود را رها نکرده و بر اساس حسن همجواری در برابر افغانستان رویکرد صادقانه را پیش نگیرد، مشکلات موجود در روابط دوجانبه حل نخواهد شد.»
گفتنی است که امارت اسلامی پیش از این همواره نگرانیها و اتهامهای امنیتی پاکستان از افغانستان را بیاساس خوانده؛ نگرانیها و اتهامهایی که روی روابط دوجانبه تأثیر جدی گذاشته است.