لغمان در شرق افغانستان، یکی از ولایتهای حاصلخیز است و ۸۰ درصد باشندگان آن، به کشاورزی و دامداری مشغول اند. کشاورزان در این ولایت، میگویند که در گذشته در زمینها به صورت فصلی کشت میکردند؛ اما اکنون با ساخت گلخانه، شیوهی کشت قدیمی تغییر کرده و آنها در زمینهای شان به صورت غیرفصلی نیز محصول کشت میکنند.
نورعالم ،باشندهی شهر مهترلام، مرکز لغمان، میگوید: «در سه جریب زمین خود گلخانه ایجاد کردهام و هشت نفر در آن جا کار میکنند. اکثر اوقات در آن، بادرنگ میکاریم و محصول خوبی نیز میگیریم. سودش خوب است و از یک جریب زمین سالانه تا دو و نیم لگ افغانی درآمد داریم. امورات زندگیام خوب میگذرد.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
در همین حال، شماری از تاجران، میگویند که از فروش محصولات گلخانهای، سود خوبی به دست میآورند. روحید، یکی از خریداران محصولات گلخانهای، میگوید که از این طریق درآمد خوبی به دست میآورد. او، میافزاید: «ما هر بار ۸۰۰ پاکت بادرنگ به کابل میبریم و از هر پاکت، حدود ۱۰ افغانی سود میبریم. بنا بر این، از این راه درآمد خوبی به دست میآوریم.»
از سوی دیگر، کارشناسان امور کشاورزی، بر این باورند که در صورت توجه ویژه به ساخت گلخانهها و افزایش محصولات آنها، از واردات سبزیجات تازه با بهای بلند از کشورهای دیگر نیز جلوگیری میشود. کرامتالله شفیقی، کارشناس امور کشاورزی، به سلاموطندار میگوید: «در گلخانهها مرچ، بادنجان رومی، بادنجان سیاه، تربوز و دیگر سبزیجات و میوهها را به صورت غیرفصلی میتوان کاشت. گلخانهها، نسبت به کشتزارهای باز، محصول بیشتری میدهند و همچنین به آب کمتری نیاز دارند. در این بخش به توجه ویژه نیاز است.»
سلاموطندار را در شبکهی اکس دنبال کنید
در همین حال، مسئولان ریاست زراعت لغمان، میگویند که ۳۰۰ جریب از زمینهای کشاورزی این ولایت به ساخت گلخانه اختصاص یافته که افزون بر افزایش محصولات، برای صدها تن زمینهی کار نیز فراهم شده است.
بریالی همدرد، آمر خدمات زراعت، ریاست زراعت، آبیاری و مالداری لغمان، به سلاموطندار میگوید: «به طور متوسط در هر جریب گلخانه، برای سه نفر زمینهی کار فراهم میشود که با این حساب، حدود ۱۵۰۰ تن در این بخش کار میکنند. در این گلخانهها اکثراً بادرنگ و بادنجان رومی کشت میشود. بادرنگ لغمان، بازار خوبی دارد، که افزون بر ولایتهای دیگر به کابل و پاکستان نیز ارسال میشود.»
گفتنی است که در حال حاضر، بیشتر کشاورزان لغمان، برای افزایش محصولات کشاورزی و بهدستآوردن سود بیشتر، به ساخت گلخانه اقدام کرده اند.