شماری از باشندگان هرات، با نگرانی از افزایش ابتلا به بیماری زردی سیاه (هپاتیت B)، میگویند که واکسین ضد این بیماری به گونهی رایگان در دسترس مردم قرار نمیگیرد. به گفتهی آنها، اگر مسئولان برای مبارزه با زردی سیاه، به گونهی جدی اقدام نکنند، ممکن است این بیماری در سالهای پیش رو به جدیترین چالش برای باشندگان هرات بدل شود.
بسمالله حیدری، باشندهی هرات، میگوید: «واکسین ضد زردی سیاه، یکی از واکسینهای خیلی مهم است. مسئولان باید قیمتش را پایین بیاورند یا به گونهی رایگان به مردم توزیع کنند تا بیماری زردی سیاه در کشور از بین برود.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
در همین حال، شماری از مبتلایان به زردی سیاه در هرات، میگویند که بلندبودن هزینهی آزمایش زردی سیاه و واکسین ضد این بیماری در کنار مشکلات اقتصادی، سبب شده است که آنها نتوانند خود را درمان کنند.
شکیلا که هشت سال است از بیماری زردی سیاه رنج میبرد، میگوید که درمانش ماهانه یک هزار افغانی هزینه برمیدارد؛ اما به دلیل مشکلات اقتصادی نتوانسته خود را درمان کند.
نازنین احمدی، زن دیگری در هرات، میگوید: «پارسال برای گرفتن واکسین ضد زردی سیاه مراجعه کردم؛ ولی وقتی دیدم که قیمت تست/آزمایش زردی و واکسین بلند است، متأسفانه نتوانستم واکسین کنم و بعد از مدتی به این بیماری مبتلا شدم.»
محمدآصف کبیر، معاون ریاست صحت عامهی هرات، با تأیید افزایش رویدادهای بیماری زردی سیاه در این ولایت، به سلاموطندار میگوید که در دو سال و چهار ماه گذشته، نزدیک به دو هزار و ۷۱۴ تن به این بیماری مبتلا شده اند.
معاون ریاست صحت عامهی هرات، میافزاید: «این وقتها به دلیل امنیت، دسترسی مردم به خدمات صحی در ولسوالیها افزایش پیدا کرده است و مردم زیادتر به مرکزهای صحی مراجعه میکنند که به این دلیل افزایش را نشان میدهد.»
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
محمدآصف کبیر، همچنان میگوید که در گذشته، واکسین ضد زردی سیاه به گونهی رایگان توزیع میشد؛ اما تطبیق آن از سوی باشندگان هرات جدی گرفته نمیشد. به گفتهی او، اکنون روی درمان کودکان تمرکز شده که با واکسینشدن، معافیت دایمی در آنها ایجاد شود.
زردی سیاه، بیماری ویروسی و واگیر است که در نتیجهی رعایتنشدن بهداشت فردی، از طریق خون و رابطهی جنسی از فرد مبتلا به فرد سالم انتقال مییابد که التهاب کبد از نشانههای مهم آن است.