رازمحمد ۴۵ساله، باشنده‌ی شهر لشکرگاه، مرکز هلمند که همه دارایی‌اش یک ریکشای فرسوده است، می‌گوید که مالک خانه‌ او را جواب داده و از سر ناچاری، در خانه‌ای زندگی می‌کند که تنها یک اتاق دارد. به گفته‌ی او، این روزها بیش‌تر کرایه‌نشین‌ها در شهر لشکرگاه از پس هزینه‌ی کرایه‌کردن خانه برنمی‌آیند. «مالک خانه گفت که در سه روز باید خانه را خالی کنم. حالا در خانه‌ای زندگی می‌کنم که یک اتاق دارد؛ مجبوری است. نمی‌توانم کرایه خانه‌ای با دو-سه اتاق را بپردازم.»

بلندرفتن کرایه‌ی خانه در شهر لشکرگاه، به اندازه‌ای دشوارآفرین شده که برخی کرایه‌نشین‌ها، ناچار شده اند از خانه‌ای که در آن زندگی می کنند، بیرون شوند. شماری از خانواده‌ها، حالا در تلاش یافتن خانه‌ای در بیرون از شهر در محله‌های ارزان‌قیمت استند و برخی نیز، از یک خانه به خانه‌ی دیگری سرگردانی می‌کشند.

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

یوسف‌جان، باشنده‌ی شهر لشکرگاه که خانه‌ای از خودش ندارد، می‌گوید که «با گذشت هر روز کرایه خانه بلند می‌شود و ما توان پرداخت آن را نداریم.»

صابر، دیگر باشنده‌ی لشکرگاه نیز که درد مشترکی دارد، می‌گوید که از سر ناچاری حالا در خانه‌ای زندگی می‌کند که پیش از این «کسی به دو هزار نیز آن را کرایه نمی‌گرفت؛ اما او حالا باید برای آن خانه پنج هزار افغانی در ماه بپردازد.»

مسئولان اتحادیه‌ی رهنماهای معاملات در هلمند، در رابطه به افزایش کرایه‌ی خانه‌های رهایشی، می گویند که آن‌ها بر اساس لایحه‌ی رسمی که از سوی وزارت عدلیه صادر شده، عمل می کنند و هیچ افزایش سرخودی وجود ندارد. رحمت‌الله رحمانی، رییس این اتحادیه، می‌گوید: «ریاست عدلیه یک مکتوب تازه فرستاده که در آن طرح مشخصی برای کرایه خانه وجود دارد. ما بر اساس همان مکتوب عمل می‌کنیم.»

افزایش کرایه خانه در هلمند سبب شده، که شماری از کرایه‌نشین‌ها به دلیل ناداری در مکان‌هایی شب‌وروز کنند قابل سکونت نیست.

شماری از فعالان اجتماعی در هلمند، می‌گویند که برای حفظ نظم اجتماعی و کاهش فشارهای اقتصادی از روی شهروندان، نیاز است که حکومت سرپرست نرخ‌نامه‌ی مشخصی را برای کرایه‌ی خانه‌ها ایجاد کرده و در برابر متخلفان دشوارگیر باشند. میوند میلنی، یکی از این فعالان اجتماعی، می‌گوید: «نیاز است که حکومت از شهروندان تنگ‌دست کرایه‌نشین دست‌گیری کند و جلو آن‌هایی که در برابر شان ستم می‌کنند، گرفته شود.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

در پاسخ به دشواری بلندشدن کرایه‌ی خانه‌ها برای باشندگان مرکز هلمند، محمد محمدی، رییس عدلیه‌ی این ولایت، می‌گوید که اگر کسی از کرایه‌نشین در مخالفت با قانون پول بیش‌تری بخواهد، نهادهای عدلی با آن برخورد قانونی خواهد کرد. او، می‌افزاید: «به ما شکایت‌هایی رسیده که کرایه‌ خانه‌هایی که از این پیش دو هزار بوده، حالا چهار هزار شد و کرایه‌ی خانه‌ای  که پنج هزار بوده ۱۰ هزار شده. ما تلاش می‌کنیم از این پیش‌گیری کنیم و به کسی اجازه [گران‌ستانی] نمی‌دهیم.»

کرایه‌نشین‌ها در هلمند خواستار ایجاد و عملی‌شدن نرخ‌نامه‌ی مشخصی برای خانه‌های کرایی استند، تا این گونه به خانواده‌های تنگ‌دست فشاری وارد نشده و هر شهروندی، بتواند برای خانواده‌اش خانه‌ای را کرایه کند.

در چند ماه اخیر، شهروندان در ولایت‌های مختلف به شمول کابل، از افزایش چشم‌گیر کرایه‌ی خانه شکایت دارند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: