روز یکشنبه، ۱۵ دلو، یک نشست اعتراضی از سوی تاجران و صنعتکاران در هرات برگزار شد. در این نشست اعتراضی، شماری از تاجران و صنعتکاران حوزهی غرب و شمال حضور داشتند. تاجران و صنعتکاران، میگویند که شش ماه میشود روند نوبتدهی موترهای باربری در هرات آغاز و این روند سبب افزایش کرایهی موترها شده است.
در همین حال، مسئولان اتاق تجارت و سرمایهگذاری هرات، میگویند که در این ولایت بیش از ۷۰۰ کارخانهی فعال وجود دارد؛ اما در صورت ادامهی روند نوبتدهی موترهای باربری، کارخانهها بسته خواهند شد. عبداللطیف قناویزیان، رییس اتاق تجارت و سرمایهگذاری هرات، میگوید که روند نوبتدهی موترهای باربری نه تنها به سود تاجران نیست؛ بل سودی به امارت اسلامی هم ندارد.
قناویزیان، میافزاید که به دلیل روند نوبتدهی و افزایش کرایهی موترها، بندر اسلامقلعه و تورغندی هرات رو به رکود است. «شش ماه میشود همین سرمایهگذاری که در هرات شده، رو به رکود است. از مسئلهی روند نوبت که به وجود آمده، در هرات روند نوبت نه به نفع امارت اسلامی است، نه به نفع مردم است و نه به نفع موتروان است. منتها چیزی است که یک تعداد خیلی کم سوءاستفادهگر از این میآیند نفع میبرند که تجارت ما را تباه کرده، ۷۰۰ فابریکهی ما رو به تباهی است، بندر اسلامقلعه و تورغندی هم رو به رکود شده. خواهش ما از بزرگان امارت اسلامی همین است که همین روند نوبت را لغو کنند.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
در سوی دیگر، مسئولان اتاق صنایع و معادن هرات، روند نوبتدهی موترهای باربری را، روند ظالمانه و مافیایی عنوان میکنند و میگویند که تمام تاجران، صنعتکاران و سرمایهگذاران، مخالف روند نوبتدهی موترهای باربری اند. حمیدالله خادم، رییس اتاق صنایع و معادن هرات، میگوید که در دورهی جمهوری، تاجران و صنعتکاران ۷۰ درصد رکود عواید داشتند و اکنون که امنیت است، دوباره به همان ۷۰ درصد رکود رسیده اند.
او میافزاید: «از شش ماه به این طرف، پروسهی یکجانبه، پروسهی مافیایی روند نوبتدهی در افغانستان تطبیق شده است؛ صنعتی که در شش ماه اخیر حکومت جمهوریت ۷۰ درصد رکود داشت و در زمان پیروزی امارت اسلامی افغانستان ما ۱۰۰ درصد بازگشایی فابریکه و فعالیت فابریکات داشتیم، متأسفانه باز ما به آن رکود ۷۰ درصدی رسیدهایم.»
از سویی هم، در این نشست اعتراضی که شماری از تاجران و صنعتکاران حضور داشتند، میگویند که بارها نزد مسئولان حکومتی برای لغو روند نوبتدهی موترهای باربری مراجع کرده؛ اما پاسخی دریافت نکرده اند.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
صنعتکاران، همچنان میگویند که با ایجاد روند نوبتدهی موترهای باربری، بهای کرایهی موترها دو برابر افزایش یافته است. عبدالغنی نادم، مسئول شرکت «انصاف انصار»، خطاب به مسئولان حکومتی میگوید که با وجود ارزانبودن بهای تیل و پایینبودن نرخ دالر، کرایهی موترها دو برابر افزایش یافته است. نادم، میافزاید اجناس و اموالی که به افغانستان وارد میکنند، تا مرز کشور تمام اختیارهای آن را دارند؛ اما پس از این که اجناس شان وارد کشور میشود، صلاحیت روند انتقال آن، از آنان سلب میشود.
این نشست اعتراضی در حالی برگزار شد که به گفتهی تاجران و صنعتکاران، پیش از این چندین بار در هرات، کندهار و دیگر ولایتها چنین نشستهای اعتراضی از سوی تاجران و صنعتکاران برگزار شده است.